Кримчаки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Кримчаките се турски народ и наследници на евреиските доселеници во реонот на Северното море. Денес повеќето од нив се населени во Израел. Во времето на Втората светска војна 75% од нивниот број биле однесени во логори. По 1991 година целосно се населиле во Израел или САД.