Кримска платформа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кримска платформа (украински: Кримська платформа) - дипломатска иницијатива на Украина и нејзиниот претседател, Владимир Зеленски. [1] Иницијативата е планирана да биде меѓународен механизам за обновување на односите меѓу Русија и Украина со помош на поништување на анексијата на Крим во 2014 година од страна на Руската Федерација. Заштитата на човековите права на Кримските Татари, деградацијата на животната средина и задушувањето на трговијата во регионот на Црното и Азовското Море се исто така прашања што се дискутираат на самитот. [2] Воведниот самит на платформата се одржа на 23 август 2021 година, во пресрет на 30-годишнината од независноста на Украина. [3]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Crimea Platform: Ukraine's Initiative to Raise the Costs of Russia's Occupation“. Jamestown (англиски). Посетено на 2021-06-04.
  2. „THE CRIMEAN PLATFORM WILL BECOME A FOREIGN POLICY INSTRUMENT OF THE DE-OCCUPATION STRATEGY | UA: Ukraine Analytica“. UA: Ukraine Analytica (англиски). 2021-03-16. Посетено на 2021-06-04.
  3. „Festivities dedicated to the 30th anniversary of Ukraine's independence will last for 3 days - Volodymyr Zelenskyy“. Official website of the President of Ukraine (англиски). Посетено на 2021-05-21.