Кредиторска задолженост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кредиторска задолженост или обврски спрема сметки (АП) се пари што ги должи бизнисот на своите добавувачи прикажани како обврска во билансот на состојба на компанијата. Таа е различна од обврските што се обврзуваат да бидат задолжени, кои се долгови создадени со документи од формални правни инструменти.