Крајници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зад непчените лаци се гледаат зголемени непчени крајници

Крајници[1][2] (латински: tonsilla) — групи на лимфно ткиво кои се наоѓаат под епителот во устата и голтникот. Тие создаваат лимфоцити и се дел од имунолошкиот систем, а нивната улога е да го заштитат горниот дел на дишниот систем од инфекции.

Постојат четири вида крајници:

Сите тие го чинат т.н. Валдееров лимфен прстен (латински: annulus lymphaticus Waldeyer). Големината на крајниците е најголема во детството, а во периодот на пубертетот почнуваат полека да атрофираат заради намалувањето на бројот на лимфните јазли.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]