Краудфундинг

Од Википедија — слободната енциклопедија

Краудфиндинг е "(алтернативен) начин на осигурување на капиталот кои се состои во јавно претставени различни видови проекти кои најчесто се во почетната фаза на развојот, во која граѓаните инвестираат средства, на темелите на непосредната јавна интеракција со носителите на проектот, група или поединечна проценка за квалитетот на проектот, од страна на алтруистички мотив или со цел за остварување или стекнување на друга корист. Опфаќа crowdgiving, reward crowdfunding или crowdfunding во ужа смисла, crowdlending и equity crowdfunding, односно crowdinvesting." [1] Во пракса Крауфундингот претставува финансирање на проект или вложување со зголемување на монетарните придонеси од голем број на луѓе. Тоа е форма на crowdsourcing и алтернативни финансии . Во 2015 година, се проценува дека светската економија била зголемена за 34 милијарди долари на овој начин.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Zoran Rajn, osnivač osnivač prve hrvatske crowdfunding platforme [[Croinvest.eu]]“. URL–wikilink conflict (help)
  2. „Cambridge Judge Business School: Cambridge Centre for Alternative Finance“. Jbs.cam.ac.uk. Посетено на 2015-07-24.
  3. Barnett, Chance (June 9, 2015). „Trends Show Crowdfunding To Surpass VC In 2016“. Forbes]]. Посетено на June 29, 2016. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Studies and Papers

Press