Кратошија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кратошија - регионален вид на грозје кое се одгледува во Македонија, Црна Гора и Далмација.

После вранецот, кратошијата е најзастапен вид на црно винско грозје во Македонија[1]. Имплементацијата на лозови насади со овој вид грозје е поддржана со „Нацрт стратегијата за лозарство и винарство (2010-2015).[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Кратошијата е сорта на грозје која има долга историја во Македонија. Се верува дека на територијата на Република Македонија таа се одгледува уште од античко време, кога виното се чувало во амфори и се транспортирало до благородниците. Сортата била доведена скоро до исчезнување, но преживеала а винарите успеале од неа да направат вина со врвен квалитет.

Потекло[уреди | уреди извор]

Последните информации во поглед на нејзиното потекло предизвикаа полемики во научниот свет. Конкретно, според овие информации генетското потекло на кратошијата е исто како она на примитиво сортите, т.е. зинфандел или црљенак каштелански [2].

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Според Звонимир Будимировиќ, името кратошија настанало со словенизирање на античкото вино „акрато“ односно со словенизирање на ширата од акрато - „акрато-шира“.[3]

Виногорја[уреди | уреди извор]

Виновата лоза од оваа сорта се наоѓа низ цела Македонија, а со „Правилникот за реонизација на лозарските подрачја“ [4] истата е препорачана во Повардарскиот реон и во Кумановското виногорје.

Лоза[уреди | уреди извор]

Гроздовите се средно големи, со цилиндричен и конусен облик, средно густи или растресити. Зрната се средно големи, тркалезни до сплескани, со дебела кожа и темносина боја.

Витикултура[уреди | уреди извор]

Кратошијата бара средно плодни и умерено влажни почви. Таа е доцна сорта, во регионот на Повардарието грозјето созрева во втората половина на септември, а во останатите малку подоцна.[5]

Вина[уреди | уреди извор]

Од оваа сорта на грозје се произведуваат суви вина кои се одликуваат со интензивна темноцрвена боја, арома на презреани шумски плодови и хармоничен вкус кој долго трае.[6]

Благодарение на својата хармонична природа кратошијата добро се комбинира со други сорти на грозје.

Кавадарка[уреди | уреди извор]

„Кавадарка“ е едно од најстарите и најпопуларните вина во Македонија. Произведена е од грозјето „кратошија“[7] од регионот на градот Кавадарци и така го добива своето име. Иако е едно од поевтините вина во Македонија има многу добар вкус и квалитет.

Консумирање[уреди | уреди извор]

Препорачана температура на служење на виното кратошија е 16 до 18оС[6]. И кавадарката е најдобро да се служи на температура од 16 до 18 оC[7].

Кратошијата добро се слага со сите видови месо и стари сирења со снажни вкусови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Нацрт стратегија за лозарство и винарство (2010-2015)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-09-28. Посетено на 2017-03-09.
  2. Македонски вина - кратошија
  3. Книга за виното
  4. Правилник за реонизација на лозарските подрачја
  5. „Кратошија на Екстрапоинт“. Архивирано од изворникот на 2017-03-07. Посетено на 2017-03-09.
  6. 6,0 6,1 „Кратошија на Тиквеш“. Архивирано од изворникот на 2016-10-17. Посетено на 2017-03-09.
  7. 7,0 7,1 Кавадарка на Тиквеш