Кратконого гуштерче

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ablepharus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Кратконого гуштерче
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ablepharus
Вид: Кратконого гуштерче
Научен назив
Ablepharus kitaibelii
(Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833)
Subspecies
 • A. k. kitaibelii (Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833)
 • A. k. fabichi Štěpánek, 1938
 • A. k. fitzingeri Mertens, 1952
 • A. k. stepaneki Fuhn, 1970
Синоними[2]
 • Ablepharis [sic] kitaibelii
  Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833
 • Ablepharus kitaibelii
  A.M.C. Duméril & Bibron, 1839
Ablepharus kitaibelii
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Family: Scincidae
Genus: Ablepharus
Species:
A. kitaibelii
Binomial name
Ablepharus kitaibelii

Subspecies
 • A. k. kitaibelii (Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833)
 • A. k. fabichi Štěpánek, 1938
 • A. k. fitzingeri Mertens, 1952
 • A. k. stepaneki Fuhn, 1970
Synonyms[2]
 • Ablepharis [sic] kitaibelii

Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833

 • Ablepharus kitaibelii

A.M.C. Duméril & Bibron, 1839


Кратконого гуштерче (Ablepharus kitaibelii), попознато како европска кора од бакар, европска кожа на змиски очи, кора од смрека или кора од око на змија, е вид на гуштер од семејството Скинциди . Видот е ендемичен во Источна Европа и Југозападна Азија .

Географски опсег[уреди | уреди извор]

Кратконогото гуштерче е вид роден во Грција (вклучувајќи ги и Егејските острови ), Романија, Бугарија, поранешна Југославија, Унгарија, Албанија, Словачка, Кавказ, Турција, Сирија, Израел, Јордан, Либан, Синајскиот полуостров во Египет и можеби во Ирак . Подвидот A. k. фитжингери е познат од Словачка, Унгарија, Грција и островот Крф . Подвидот A. k. степанеки е познат од Бугарија и Романија .

Опис[уреди | уреди извор]

Мал, виток гуштер, кој расте до 15 cm во вкупна должина (вклучувајќи опашка). Кожата му е во бронзена боја, со темни страни. Очните капаци му се неподвижни, за разлика од многу други кожи.

Живеалиште и однесување[уреди | уреди извор]

Кратконого гуштерче е срамежлив вид, кој живее под камења и лисја на суви места, како што се јужните падини, полињата и ливадите. Активен е за време на самрак, и лови инсекти и мали полжави. Тоа е типичен жител на земја и не сака да се искачува.

Репродукција и дистрибуција[уреди | уреди извор]

А. kitabelii е oviparous .[2]

Дистрибутивниот ареал на видот во Европа е ограничен на јужниот и источниот дел на Балканскиот Полуостров. Тој е главно низински вид, тесно поврзан со дабовиот шумски појас. Кратконогото гуштерче е главно активен вид на пролет и есен, но и после дожд. Тоа не е посебно брзо, но може вешто да се скрие во неговото станиште со густа вегетација. За планината Галичица, кратконогото гуштерче е неодамна регистрирано само на еден локалитет во близина на селото Лескоец. Со нашите теренски истражувања, присуството на овој вид го потврдивме на истиот локалитет (ретка дабова шума над селото Лескоец).[3]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Многу поранешни подвидови на Кратконого гуштерче се промовирани во категоризација како видови, како што се Ablepharus rueppellii и Ablepharus budaki .

Етимологија[уреди | уреди извор]

Специфичното име, kitaibelii, е во чест на унгарскиот ботаничар Пол Китаибел .[4]

Од Европските документи видот е заштитен согласно: Директива за живеалишта 92/43/EEC – Анекс IV: Животински и растителни видови кои се значајни за Унијата и се под строга заштита, Конвенција за заштита на европскиот див свет и природните живеалишта (BERN) – Апендикс II строго заштитени фаунистички видови, како и според Конвенцијата за меѓународна трговија на загрозени видови од дивата фауна и флора (CITES).[3]

Користена литература[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Арнолд Е.Н., Бартон Ј.А. (1978) Теренски водич за влекачи и водоземци во Велика Британија и Европа . (Илустрирано од ДВ Овенден). Лондон: Колинс. 271 стр. + Плочи 1-40.ISBN 0-00-219318-3ISBN 0-00-219318-3 . ( Ablepharus kitaibelii, стр. 178-179 + Плоча 32 + Мапа 95).
 • Биброн [Г], Бори де Сен Винсент [ЈБ] (1833). „ Вертебрс пееше froid. Влекачи “. Стр. 57-76. Во : offефрој Сент Хилар I, offефруј Сент Хилер ire (1833). Експедиција наука на Море. Том III.—1.re Partie. Зоологија. Париз и Стразбур: ФГ Левро. („ Аблефарис [sic] Китаибелии “, нови видови, стр. 69-70). (на француски јазик).
 • Думерил АМЦ, Биброн (1839). Erpétologie générale ou Histoire naturelle complète des Reptiles. Томе цинквием [Том 5]. Париз: Рорет. viii + 854 pp. ( Ablepharus kitaibelii, стр. 809-811). (на француски јазик).
 1. 1,0 1,1 Böhme W et al. (2009). "Ablepharus kitaibelii ". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. Downloaded on 21 August 2013.
 2. 2,0 2,1 2,2 "Ablepharus kitaibelii ". The Reptile Database. www.reptile-database.org.
 3. 3,0 3,1 НП Галичица
 4. Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. (Ablepharus kitaibelii, p. 142).