Неаполско Кралство

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Кралство Неапол)
Кралство Неапол
Regno di Napoli (Италијански)
Regnum Neapolitanum (Латински)
1282–1799
1799–1816
Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Територијата на Кралството Неапол во 1454 г.
Главен град Неапол
Јазици Латински
Италијански
Неаполитански
Уредување Кралство
Крал
 -  1282–1285 Карло I Анжујски (прв)
 -  1815–1816 Фердинанд I од Двете Сицилии (последен)
Историја
 -  Основана 1282
 -  Основано Кралство на двете Сицилии 8 декември 1816
Минати
Следни
Кралство Сицилија
Кнежевство Таранто
Партенопска Република
Република Сенарика
Неаполска Република (1647)
Партенопска Република
Република Сенарика
Неаполска Република (1647)
Кралство на двете Сицилии
Кралство Неапол (Наполеонско)

Кралство Неапол (латински: Regnum Neapolitanum; италијански: Regno di Napoli), исто така познато како Кралство Сицилија, — држава што владеела со делот на италијанскиот полуостров јужно од Папската Држава помеѓу 1282 и 1816 година. Основана е со сицилијанската војна (1282–1302), кога островот Сицилија се побунил и бил освоен од Круната на Арагон, станувајќи посебно кралство наречено и Кралство Сицилија. Во 1816 година, таа повторно се обединила со островот Сицилија за да го формира Кралството на двете Сицилии.

Територијата на Кралството Неапол одговарало на сегашните италијански региони Кампанија, Калабрија, Апулија, Базиликата, Абруцо, Молизе и вклучувало и некои области на денешниот јужен и источен Лацио.