Кралство Ломбардија-Венеција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кралство Ломбардија-Венеција
Regno Lombardo-Veneto
(Италијански)
Königreich Lombardo-Venetien
(Германски)

 

1815–1866
 

Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Кралство Ломбардија-Венеција во рамките на Австриското Царство
Главен град Милано
(1815–1859)
Венеција
(1859–1866)
Јазици Ломбардски
Италијански
Венецијански
Фурлански
Германски
Уредување Кралство
Крал
 -  1848–1866 Франц Јосиф (последен)
Историја
 -  Виенски конгрес 9 јуни 1815
 -  Австро-пруска војна 14 јуни 1866
 -  Договор од Виена (1866) 12 октомври 1866
Површина 46,782 км²

Кралство Ломбардија-Венеција (латински: Regnum Langobardiae et Venetiae), познато уште како Ломбардо-Венецијанско Кралство (италијански: Regno Lombardo-Veneto; германски: Königreich Lombardo-Venetien) — составна земја на Австриското Царство. Кралството било создадено во 1815 година со резолуција на Виенскиот конгрес како признавање на правата на Хабсбуршко-лотариншката династија на поранешното Војводство Милано и поранешната Република Венеција по распадот на Наполеоновото Кралство Италија, основано во 1805 година. Во 1866 година територијата на кралството е инкорпорирана во неодамна прогласеното Кралство Италија.