Кралство Илирија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кралство Илирија
Königreich Illyrien (Германски)
Ilirsko kraljestvo (Словенечки)
Regno d'Illiria (Италијански)
Kraljevina Ilirija (Хрватски)

1816–1849
 

 

Знаме Грб
Кралството Илирија во рамките на Австриското Царство (1822-1849)
Главен град Љубљана
Јазици Латински
Италијански
Сицилиски
Уредување Кралство
Крал
 -  1848–1849 Франц Јозеф (последен)
Историја
 -  Виенски конгрес 3 август 1816
 -  Револуции од 1848 година 8 декември 1849

Кралство Илирија — составна земја на Австриското Царство од 1816 до 1849 година, држава наследничка на Наполеонските Илирски провинции, повторно освоена од Австрија во Војната на Шестата коалиција и обновена според Завршниот акт на Виенскиот конгрес. Неговиот административен центар бил во Љубљана (официјално германски: Laibach)

По револуциите од 1848 година, кралството било распуштено и поделено на австриските земји Крањска, Корушка и Австриското приморје.