Кралство Етрурија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кралство Етрурија
Regno di Etruria

 

1801–1807
 

 

Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Кралство Етрурија
Главен град Фиренца
Јазици Италијански
Уредување Кралство
Историја
 -  Основана 21 март 1801
 -  Замрела 10 декември 1807

Кралство Етрурија (италијански: Regno di Etruria) — италијанско кралство помеѓу 1801 и 1807 година кое сочинувало голем дел од денешниот регион Тоскана. Името го добила од Етрурија, старото римско име за земјата на Етрурците.