Кралство Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Кралството Србија)
Кралство Србија
Краљевина Србија
Kraljevina Srbija

1882 – 1918
Знаме Грб
Химна
Bože Pravde
Местоположба на Србија
Кралството Србија во 1914
Главен град Белград
Уредување Уставна монархија
Крал
 -  1882–1889 Милан Обреновиќ IV
 -  1889–1903 Александар Обреновиќ
 -  1903–1918 Петар I Караѓорѓевиќ
Премиер
 -  1882–1883 Милан Пироќанец (прв)
 -  1912–1918 Никола Пашиќ (последен)
Историја
 -  Основана 6 март 1882
 -  Се приклучила кон Југославија 1 декември 1918
Валута Српски динар

Кралството Србија била држава која егзистирала на Балканот од 1882 од 1918 година. Била признаена како Кнежевство Србија според Берлинскиот конгрес од 1878 година.