Прејди на содржината

Кралска академија на книжевноста, историјата и старините (Шведска)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зградата на академијата во Стокхолм

Кралска академија на книжевноста, историјата и старините (швед. Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, KVHAA) или едноставно наречена Кралска академија на книжевноста (Kungliga Vitterhetsakademien) е кралска академија во Шведска посветена на хуманитарните науки. Меѓу многуте изданија на академијата се вбројува и списанието Fornvännen посветено на археологијата и историјата на уметноста (почнувајќи од 1906).

Историја

[уреди | уреди извор]

Академијата е основана во 1753 од кралицата Луиза Улрика, мајка на кралот Густав III со намена да биде посветена на книжевноста. Со основањето на Шведската академија (1786), академијата ја проширува дејноста и го менува името, задржувајќи се на запазување и заштита на историски богатства и старинатско наследство. This included a close cooperation with the Државниот одбор за старини (т.е. културно наследство) чиј директор воедно бил и секретар на академијата.[1]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]