Коњски опавчиња

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коњски опавчиња
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Коњски опавчиња“.
 • Дали „Коњски опавчиња“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
 • Стиснете опавчиња&preload=Автотаксономија/preload тука за да внесете таксономски податоци за „Коњски опавчиња“.
Најзастапени параметри
 • |authority= Кој научник го опишал таксонот
 • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
 • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
 • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Коњски опавчиња|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Коњски опавчиња
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Коњски опавчиња
Equisetales

Temporal range: Late Devonian – Present
Equisetum sylvaticum in France
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Division: Polypodiophyta
Class: Polypodiopsida
Subclass: Equisetidae
Order: Equisetales

DC. ex Bercht. & J. Presl
Families

Equisetales е ред од подкласата Equisetidae со само едно живо семејство, Equisetaceae, кое го содржи родот Equisetum (коњско опавче).

Класификација[уреди | уреди извор]

Во молекуларната филогенетска класификација во 2006 година, Equisetales, според сегашниот обем, се сметале за единствен член на класата Equisetopsida .[1] Линеарната низа на Кристенхус и сор. (2011), наменета за компатибилност со класификацијата на Chase and Reveal (2009) [2] која ги смести сите земјишни растенија во Equisetopsida,[3] ја направи единствена членка на подкласата Equisetidae, еквивалентна на Smith's Equisetopsida.[2] Поставувањето на Equisetales во подкласата Equisetidae последователно било проследено во класификациите на Christenhusz и Chase (2014) [4] и PPG I (2016).[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. Smith, Alan R.; Pryer, Kathleen M.; Schuettpelz, Eric; Korall, Petra; Schneider, Harald; Wolf, Paul G. (August 2006). „A classification for extant ferns“ (PDF). Taxon. 55 (3): 705–731. doi:10.2307/25065646. JSTOR 25065646. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-12-09. Посетено на 2022-05-08.
 2. 2,0 2,1 Christenhusz, Maarten J. M.; Zhang, Xian-Chun; Schneider, Harald (18 February 2011). „A linear sequence of extant families and genera of lycophytes and ferns“ (PDF). Phytotaxa. 19: 7–54. doi:10.11646/phytotaxa.19.1.2.
 3. Chase, Mark W.; Reveal, James L. (October 2009). „A phylogenetic classification of the land plants to accompany APG III“. Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 122–127. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.01002.x.
 4. Christenhusz, Maarten J. M.; Chase, Mark W. (13 February 2014). „Trends and concepts in fern classification“. Annals of Botany. 113 (4): 571–594. doi:10.1093/aob/mct299. PMC 3936591. PMID 24532607.
 5. The Pteridophyte Phylogeny Group (November 2016). „A community-derived classification for extant lycophytes and ferns“. Journal of Systematics and Evolution. 54 (6): 563–603. doi:10.1111/jse.12229.