Коњска детелина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Коњска детелина, е вид мешунка родена во Евроазија и воведена во Северна Америка, Африка и Австралија.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

20140613Melilotus officinalis.jpg

Melilotus officinalis може да биде едногодишно или двегодишно растение и е 4–6 стапки (1.2–1.8 м) високо во зрелоста.[1] Лисјата наизменично се менуваат на стеблото. Жолтите цветови цветаат во пролет и лето и даваат плод во мешунки кои обично содржат едно семе. Семето може да биде одржливо до 30 години. Растенијата имаат големи корени и имаат тенденција да растат во групи.[1] Растенијата имаат карактеристичен сладок мирис.[1]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

M. officinalis потекнува од Европа и Азија и е воведен во Северна Америка како фуражна култура.[1] Најчесто расте во варовнички глинести и глинени почви со pH над 6,5 и може да толерира ниски температури и суша; не поднесува стоечка вода[1] или кисели почви, со pH од 5,5 како најниска граница на растението.[2] Вообичаените места каде што може да се најде вклучуваат отворено земјиште, прерии и савани и расте на целосна или делумна сончева светлина. Тој е инвазивен вид,особено на отворени пасишта и шуми каде што засенчува и ги надминува домашните растителни видови.[1]

Токсикологија[уреди | уреди извор]

Слатката детелина содржи кумарин кој се претвора во дикумарол, кој е моќен антикоагулантен отров кога растението ќе мувлоса. Ова може да доведе до болести на крв (внатрешно крварење) и смрт кај добитокот. Следствено, сеното што го содржи растението мора соодветно да се исуши и да се излечи, особено во влажни средини.[2][3]

Користи[уреди | уреди извор]

Семињата ги јадат дивеч птиците, вклучително и тетребите.[4]

Слатка детелина може да се користи како пасиште или добиточна храна кога е соодветно излечена.[5] Највкусно е во пролет и почетокот на летото, но на добитокот може да му треба време да се прилагоди на горчливиот вкус на кумаринот во растението. Пред Втората светска војна, пред вообичаената употреба на комерцијални земјоделски ѓубрива, растението вообичаено се користело како покривна култура за да се зголеми содржината на азот и да се подобри капацитетот на водата од подземјето во сиромашните почви.[2] Тој е најтолерантен на суша од комерцијално достапните мешунки.[6] Слатката детелина е главен извор на нектар за домашните медоносни пчели, бидејќи копривите во близина на слатката детелина можат да дадат до 200 килограми мед годишно.[2]

Слатката детелина се користи како фиторемедијација - растение за фиторазградување за третман на почви контаминирани со диоксини.[7]

Во хемиската индустрија, дикумаролот се екстрахира од растението за производство на глодачи.[2]

Управување[уреди | уреди извор]

Кога M. officinalis е инвазивен, може да се управува со мулчирање, рачно влечење, косење или примена на хербициди (на пример, 2,4-D ) пред цветањето. Изгореници во доцна есен или рана пролет, проследени со уште изгореници, може да го намалат бројот на растенија пред да се засади семето.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 United States Forest Service. „Yellow Sweetclover“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-28.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 USDA Natural Resources Conservation Service. „Yellow Sweetclover & White Sweetclover“ (PDF).[мртва врска]
  3. Nicole Kresge; Robert D. Simoni; Robert L. Hill. „Hemorrhagic Sweet Clover Disease, Dicumarol, and Warfarin: the Work of Karl Paul Link“. Посетено на 2009-08-11.[мртва врска]
  4. Niering, William A.; Olmstead, Nancy C. (1985) [1979]. The Audubon Society Field Guide to North American Wildflowers, Eastern Region. Knopf. стр. 535. ISBN 0-394-50432-1.
  5. Reiner, Ralph E. (1969). Introducing the Flowering Beauty of Glacier National Park and the Majestic High Rockies. Glacier Park, Inc. стр. 52.
  6. Dan Ogle; Loren St. John; Mark Stannard; Larry Holzworth. „Grass, Grass-like, Forb, Legume, and Woody Species for the Intermountain West“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-12-28. Посетено на 2019-01-31.
  7. Sandia National Labs: SSFL Report; pg.10 . accessed 6.12.2012