Кочо Рацин (издавачка куќа)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кочо Рацин - македонска издавачка куќа со седиште во Скопје.

Историја[уреди | уреди извор]

Издавачката куќа „Кочо Рацин“ била основана во 1951 год., а во 1967 год. била преименувана во Македонска книга. Оснивач и прв директор на издавачката куќа „Кочо Рацин“ бил поетот Ацо Шопов. Исто така, во оваа куќа работеле и повеќе други истакнати македонски писатели, како: Славко Јаневски (како главен уредник) и Бранко Пендовски (како уредник), додека Коста Бојаџиевски бил технички уредник.[1] [2]

Изданија[уреди | уреди извор]

1950-ти[уреди | уреди извор]

1960-ти[уреди | уреди извор]

Библиотека „Атлас“[уреди | уреди извор]

Навод,[уреди | уреди извор]

 1. Григор Прличев, Скендербег. Кочо Рацин, Скопје, 1961, стр. 95.
 2. Коле Неделковски, Стихови. Кочо Рацин, Скопје, 1958, стр. 2.
 3. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 4. Стендал, Црвено и црно: Хроника од XIX век - I дел. Скопје: Кочо Рацин, 1955.
 5. Стендал, Црвено и црно: Хроника од XIX век - II дел. Скопје: Кочо Рацин, 1955.
 6. Фјодор Достоевски, Записи од мртвиот дом. Скопје: Кочо Рацин, 1955.
 7. Јохан Волфганг Гете, Страданијата на младиот Вертер. Скопје: Кочо Рацин, 1957.
 8. Коле Неделковски, Стихови. Кочо Рацин, Скопје, 1958.
 9. „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 10. Џон Голсворди, Јаболкница, Скопје: Кочо Рацин, 1963.
 11. Р. Л. Стивенсон, Црната стрела, Скопје: Кочо Рацин, 1965.
 12. А. С. Пушкин, Капетановата ќерка, Скопје: Кочо Рацин, 1966.