Кочанско архијерејско намесништво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црквата „Св. Ѓорѓи“ во Кочани - седиште на намесништвото

Кочанско архијерејско намесништво — архијерејско намесништво во Македонската православна црква - Охридска Архиепископија едно од четирите намесништва во Брегалничката епархија. Ова архијерејско намесништво ги опфаќа градовите Кочани и Виница со околните села. На чело на Кочанското архијерејско намесништво се наоѓа прота Атанас Пармачки (сост. 2016).[1][2]

Парохии[уреди | уреди извор]

Во градот Кочани се наоѓаат седум градски, а по селата девет селски парохии. Во градот Виница гравитираат четири парохии сместени во црквата „Св. Архангел Михаил“ во Виница.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Postolovski, Goran (2013) Historical Aspect of Bregalnitza Dioceses. Masters thesis, University Goce Delcev Shtip.
  2. Трајановски Александар, (2008), Возобнување на Охридската Архиепископија како Македонска православна црква и нејзиниот шематизам, Скопје, 356.