Прејди на содржината

Коучинг

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тренинг — форма на развој во која лицето кое се нарекува тренер го поддржува ученикот или клиентот во остварувањето на одредена лична или професионална цел преку обезбедување обука и упатства.[1] Ученик понекогаш се нарекува коучи. Повремено, коучингот може да претставува неформален однос меѓу две лица, од коишто едниот има повеќе искуство и експертиза во споредба со другиот и нуди совети и насоки, а другиот следи и учи; но тренирањето се разликува од менторството, фокусирајќи се на специфични задачи или цели; наспроти поопштите цели или севкупен развој.[1][2][3]

  1. 1,0 1,1 Passmore, Jonathan, уред. (2016) [2006]. Excellence in Coaching: The Industry Guide (3. изд.). London; Philadelphia: Kogan Page. ISBN 9780749474461. OCLC 927192333.
  2. Renton, Jane (2009). Coaching and Mentoring: What They are and How to Make the Most of Them. New York: Bloomberg Press. ISBN 9781576603307. OCLC 263978214.
  3. Chakravarthy, Pradeep (20 декември 2011). „The Difference Between Coaching And Mentoring“. Forbes. Посетено на 4 јули 2015.