Космополитизам (биологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Китот убиец (Orcinus orca) и неговиот ареал обележан со сино

Во биогеографијата, еден таксон се смета за космополитски ако неговиот ареал се протега ширум целиот (или речиси целиот) свет, во сите погодни живеалишта. На пример, китот убиец има космополитски ареал бидејќи живее во сите океани и речиси сите мориња на светот. Истото важи и за некои заразни болести.[1] Други вакви примери се луѓето, штитестиот лишај (Parmelia sulcata) и мекотелниот род Дагња (Mytilus).[1] Ваквата состојба може да се должи на широк дијапазон на толеранција во животните средини[2][3] или пак поради брзо распространување на видот во однос на времето потребно да еволуира.[4]

Спротивна состојба на космополитизмот е ендемизмот, каде извесен вид се среќава само во едно ограничено подрачје.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Ian F. Spellerberg & John William David Sawyer, ed. (1999). "Ecological patterns and types of species distribution". An Introduction to Applied Biogeography. Cambridge University Press. pp. 108–132. ISBN 978-0-521-45712-5.
  2. S. Kustanowich (1963). "Distribution of planktonic foraminifera in surface sediments of the south-west Pacific". New Zealand Journal of Geology and Geophysics. 6 (4): 534–565.
  3. D. B. Williams (1971). "The distribution of marine dinoflagellates in relation to physical and chemical conditions". In B. M. Funnell & W. R. Riedel (ed.). The Micropalaeontology of Oceans: Proceedings of the Symposium held in Cambridge from 10 to 17 September 1967 under the title 'Micropalaeontology of Marine Bottom Sediments'. Cambridge University Press. pp. 91–95. ISBN 978-0-521-18748-0.
  4. Judit Padisák (2005). Patrick E. O'Sullivan & Colin S. Reynolds (ed.). "Limnology and Limnetic Ecology". The Lakes Handbook. Wiley-Blackwell. pp. 251–308. ISBN 978-0-632-04797-0. |chapter= ignored (help)