Коса (орудие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коса

Коса – земјоделско орудие за косење трева направено во облик на долго свиено сечиво и прицврстено на долга дрвена дршка[1]. Покрај за трева, косата се користела и за косење житарки. Настанала во античко време и долго била најважната алатка за косење. Во текот на милениумите добивала најразлични облици.

Коса за косење трева[уреди | уреди извор]

Косата за косење трева се обликувала во склад со потребите. На косачот му е потребна поинаква коса на рамна ливада отколку на стрма падина, поинаква за детелина отколку за висока трева со јаки стебла. Должината на косата е меѓу 40 и 120 сантиметри и зафаќа извесен агол во однос на косиштето. Колку што е косата подолга, толку аголот е помал.

Косидба[уреди | уреди извор]

Пред воведувањето на механизацијата, косењето на поголеми површини се организирала косидба[2], при што биле ангажирани повеќе косачи (на припомош или аргати) за работата да се заврши побрзо.

Со воведувањето на механизацијата (употреба на косилка и балирка) за косење на трева, драстична е смалена потребата од човечки труд, и смалено е времето за извршување на оваа активност.

Галерија[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]