Корупција во Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нивоата на корупција се сметаат за високи од анкетираните жители на Србија, а довербата на јавноста во клучните институции останува на ниско ниво. [1]

Динамика[уреди | уреди извор]

Јавните набавки, процесите за регрутирање на јавната администрација, рударските и железничките операции се сектори со сериозен проблем на конфликт на интереси. [2] Европската комисија предизвика загриженост поради српските судски, полициски, здравствени и образовни сектори кои се особено ранливи на корупција. [3] Корупцијата се смета за најпроблематичен фактор за водење бизнис во Србија, проследено со неефикасна владина бирократија. [4]

Антикорупциски напори[уреди | уреди извор]

И покрај тоа што Србија постигна напредок во истрагата за случаите на корупција на високо ниво, спроведувањето на антикорупциските закони е слабо. [5] Според Глобалниот корупциски барометар 2016 година, 22% од српските граѓани кои имале контакт со јавни институции се вклучиле во истражувањето (сообраќајна полиција, јавното здравство, образовниот систем, судовите - граѓански судски постапки, јавни служби кои издаваат официјални документи, оддели одговорни за социјална помош) платиле мито најмалку еднаш во претходната година. [6] Индексот за перцепција на корупцијата во 2017 година на Транспаренси Интернешнал ја рангира земјата на 77 место од вкупно 180 земји. [7] Транспарентност Србија заклучи на презентацијата на ИПК дека систематските мерки за спречување на корупцијата не се имплементирани и дека репресивните активности во борбата против корупцијата, високо експлоатирани од медиумите, немаа судски епилог. [8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Global Integrity Report 2011- Serbia“. Global Integrity. Архивирано од изворникот на 2013-04-30. Посетено на 22 April 2014.
  2. „The Global Integrity Report 2011- Serbia“. Global Integrity. Архивирано од изворникот на 2013-04-30. Посетено на 22 April 2014.
  3. „SERBIA 2013 PROGRESS REPORT“ (PDF). European Commission. Посетено на 22 April 2014.
  4. „Business Corruption in Serbia“. Business Anti-Corruption Portal. Архивирано од изворникот на 2016-08-23. Посетено на 14 July 2015.
  5. „SERBIA 2013 PROGRESS REPORT“ (PDF). European Commission. Посетено на 22 April 2014.
  6. „Global Corruption Barometar 2016 Serbia“. Transparency Serbia. Посетено на 2 November 2016.
  7. „Corruption Perception Index 2017“. Архивирано од изворникот на 2018-11-24.
  8. „Transparency Serbia CPI 2015 Press Issue“. Transparency Serbia. Посетено на 2 November 2016.