Корисничко искуство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Корисничко искуство подразбира однесување на некоја личност, став и емоција во врска со користење на одреден производ, систем или услуга. Корисничкото искуство опфаќа практичен, искуствен, афективен, смислен и драгоцен аспект на интеракцијата на човекот и сметачот и сопственоста на производот. Покрај тоа, ја вклучува и перцепцијата на личноста од аспект на систем, како што су корисност, лесност, употреба и ефикасност. Корисничкото искуство може да се смета како субјективно до степен на индивидуалната перцепција и мисла во однос на системот. Корисничкото искуство е динамично бидејќи непрестајно се модифицира во текот на времето сред менувањето на околностите на употреба и промените во поедините системи, како и широкиот контекст на употреба во кои може да се најде.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

ISO 9241-210[1] го дефинира корисничкото искуство на човекот на „перцепција и реакција на луѓето кои произлегле од нивната употреба или очекуваното користење на производите, системот или услугите.” Спрема дефиницијата ИСО, корисничкото искуство ги опфаќа сите емоции на корисникот, верувања, преференци, перцепција, физички и психички одговори, однесувањата и достигнувањата кои се јавуваат пред, за време и после употребата. ИСО, исто така наведува трите фактори кои се влијателни за корисничкото искуство: систем, корисник и контекст на користење.

Историја[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. ISO FDIS 9241-210:2009. Ergonomics of human system interaction - Part 210: Human-centered design for interactive systems (formerly known as 13407). International Organization for Standardization (ISO). jithin dev.