Корисник:YoungThug

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
                                     Апетит (Општо)


Апетитот е желбата за јадење храна, понекогаш поради глад. Привлечноста на храната може да го стимулира апетитот дури и кога гладот е отсутен. Апетитот постои во сите повисоки животни форми, и служи за регулирање на соодветниот внес на енергија за одржување на метаболичките потреби. Тоа е регулирано со тесна интеракција помеѓу дигестивниот тракт, масното ткиво и мозокот. Апетитот има врска со однесувањето на секој човек. Апетитивните и консумирните однесувања се единствените процеси кои вклучуваат внесунање на енергија, додека сите други однесувања влијаат на ослободувањето на енергија. Кога се нагласува, нивото на апетитот може да се зголеми и да резултира со зголемување на внесот на храна. Намалена желба за јадење се нарекува анорексија, додека полифагија (или "хиперфагија") се зголемува јадењето. Дисрегулацијата на апетитот придонесува за анорексија нервоза, булимија нервоза, кахексија, прејадување и пореметување во исхраната.


                                  Глувост (Општо)


Губење на слухот, исто така познато како оштетување на слухот, е делумна или целосна неспособност да се слушне. Глув човек нема малку слух. Губење на слухот може да се појави во едно или во двете уши. Кај децата кои имаат проблеми со слухот, може да влијае врз способноста за учење на говорниот јазик, a кај возрасните може да предизвика потешкотии во работата. Кај некои луѓе, особено постарите лица, губењето на слухот може да резултира во осаменост, губењето на слухот може да биде трајно или постојано.

Губење на слухот може да биде предизвикано од голем број фактори, вклучувајќи: генетика, стареење, изложеност на бучава, некои инфекции, компликации при раѓање, траума на увото и одредени лекови или токсини. Честа состојба која резултира со губење на слухот е хронична инфекција на увото. Одредени инфекции за време на бременоста, како што се сифилис и рубеола, исто така, може да предизвикаат губење на слухот. Губење на слухот се дијагностицира кога испитувањето на слухот откриваат дека едно лице не може да слушне 25 децибели во барем едно уво. Тестирањето за лош слух се препорачува за сите новороденчиња. Губењето на слухот може да се категоризира како лесна, умерена, умерена-тешка, тешка или длабока. Постојат три главни типови на губење на слухот, проводен губиток на слухот, сензоневрален губиток на слухот и мешано губење на слухот.

Половина од губењето на слухот може да се спречи. Ова вклучува имунизација, соодветна грижа околу бременоста, избегнување на гласна бучава и избегнување на одредени лекови. Светската здравствена организација препорачува младите луѓе да го ограничуваат користењето на личните аудио плеери до еден час дневно, во обид да го ограничат изложеноста на бучава. Раната идентификација и поддршка се особено важни кај децата. За многу слушни помагала, знаковниот јазик, кохлеарните импланти и преводи се корисни. Читањето на усни е уште една корисна вештина која се развива. Сепак, пристапот до слушни помагала е ограничен во многу области во светот.

Од 2013 година губењето на слухот влијае на околу 1,1 милијарда луѓе до одреден степен. Таа предизвикува попреченост во 5% (360-538 милиони) и умерена до тешка кај 124 милиони луѓе. Од оние со умерена до тешка попреченост, 108 милиони живеат во земји со ниски и средни приходи. Од оние со губење на слухот, 65 милиони започнале во детството. Оние кои користат знаковен јазик и се членови на културата на глуви се гледаат себеси како да имаат разлика, а не болест. Повеќето членови на културата на глуви, се спротивставуваат на обидите за лекување на глувост, а некои во оваа заедница ги сметаат кохлеарните импланти со загриженост бидејќи имаат потенцијал да ја елиминираат нивната култура. Терминот оштетување на слухот честопати се гледа негативно, како што нагласува она што луѓето не можат да го направат.

                              Зимски Спорт

Зимскиот спорт или зимската активност е рекреативна активност или спорт кој е игран на снег или мраз. [1] Повеќето вакви спортови се варијанти на скијање, уметничко лизгање и санкање. Традиционално ваквите спортови, биле играни само во студени места во текот на зимата, но вештачкиот снег и вештачкиот мраз овозможуваат повеќе флексибилност. Вештачки мраз може да се користи за да се обезбедат мразни милји за лизгање на мраз, хокеј на мраз и во поблага клима, се игра бенди

Чести спортови вклучуваат крос-земји скијање, Алпско скијање, аикидо, ски скокање, брзо лизгање, уметничко лизгање, лужица, скелет, боб и снего мобилирање. Чести тимски спортови вклучуваат хокеј на мраз, виткање и банди. Врз основа на бројот на учесници, хокеј на мраз е најпопуларниот зимски спорт во светот, по што следи банди. [2] [3] Зимските спортови често имаат свои мулти-спортски турнири, како што се Зимските Олимписки Игри.

                          Соларна Енергија

Сончевата енергија е сончева светлина и топлина од Сонцето што се собира преку голем број технологии кои постојано се развиваат како што се соларно греење, фотоволтици, сончевата топлинска енергија, сончевата архитектура, електрана од стопена сол и вештачката фотосинтеза.

Тоа е важен извор на обновлива енергија и неговите технологии се широко карактеризирани или како пасивно сончево или активно сончево во зависност од тоа како тие ја доловуваат и дистрибуираат соларната енергија или го претвораат во соларна сила. Активни соларни техники вклучуваат употреба на фотоволтични системи, концентрирана соларна сила и соларно водено загревање на водата за искористување на енергијата. Пасивните соларни техники вклучуваат ориентација на зграда до Сонцето, избор на материјали со поволна топлинска маса или дисперсија на светлина и дизајнирање простори кои природно циркулираат воздух.

Големата магнитуда на достапна соларна енергија го прави многу привлечен извор на електрична енергија. Програмата за развој на Обединетите нации во својата Светска проценка на енергијата од 2000 година најде дека годишниот потенцијал на сончевата енергија е 1,575-49,837 ексоџули (EJ). Ова е неколку пати поголемо од вкупната светска потрошувачка на енергија, што во 2012 година изнесуваше 559,8 ексоџули (ЕЈ).

Во 2011 година, Меѓународната агенција за енергетика рече дека "развојот на достапните, неисцрпни и чисти технологии за соларна енергија ќе има огромни долгорочни придобивки. Ќе ја зголеми енергетската сигурност на земјите преку потпирање на домородно, неисцрпно и главно увозно независен ресурс, подобрување на изржливоста, намалување на загадувањето, намалување на трошоците за ублажување на глобалното затоплување и одржување на цените на фосилните горива пониски од поинаку. Овие предности се глобални. Затоа, дополнителните трошоци за стимулациите за рано поставување треба да се сметаат за учени инвестиции, тие мора да бидат мудро потрошени и треба да бидат широко споделени ".

                              Сос

Во готвење, сос е течен, крем, или полу-цврста храна служена на, или се користи во подготовка на други јадења. Обично не се консумира само сос; тие додаваат вкус, влажност, и визуелна жалба до друго јадење. Сос е француски збор зема од латинска салса, што значи солени. Веројатно најстар снимен Европски сос е garum, рибениот сос користен од страна на Античките Грци; додека doubanjiang, Кинескиотт соја грав паста се споменува во Обреди на Zhou во 3 век пред нашата ера.

Сосовите имаат потреба од течна компонента, но некои сосови (на пример, pico de gallo salsa или chutney) може да содржат повеќе цврсти компоненти од течноста. Сосови се суштински елемент во кујните ширум светот.

Сосови може да се користат за слатки или солени јадења. Тие можат да бидат подготвени и служени ладни како мајонез, подготвени студени, но служени млаки како песто, варени и служени топло како bechamel варени и служени ладно како сос од јаболко. Сосовите може да бидат свежо подготвени од готвачот, особено во рестораните, но денес многу сосови се продаваат пакувани и спакувани како сос од Вустершир сос, ХП сос, кечап со сос од соја или pewfilla. Сосови за салата се нарекуваат салатско облекување. Сосот направен со деградација на садот се вика тавен сос.

Шефот кој специјализира во правење сосови се нарекува saucier.