Корисник:FabLela

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Чарлс Дарвин Од Википедија, слободна енциклопедија Чарлс Дарвин Чарлс Дарвин 01.jpg Чарлс Дарвин 1869. Датум на раѓање: 12 февруари 1809 Место на раѓање на Шрубери Обединетото Кралство Датум на смртта 19 април 1882 (73 години) Градот на смртта Даун Обединетото Кралство Училиште на Христовиот колеџ, Универзитет во Единбург Медицинска школа, Шрусбери школа, Универзитет во Единбург Чарлс Роберт Дарвин (Eng Чарлс Дарвин, Shrewsbury, 12 февруари 1809 година -. Daun, 19 април 1882 година) бил британски биолог, натуралист и геолог, [1] кои се вградија во темелите на модерната еволуциска теорија според која сите форми на живот се развиваат преку природна селекција. [2] [3] Тој открил дека сите живи видови се појавија со текот на времето од заеднички предци, [2] и во заедничко издание со Алфред Расел Валас претстави својот научна теорија дека моделот на разгранување еволуцијата е резултат на процес кој тој го нарекува природна селекција, во која борба за преживување имал сличен ефект со вештачко селекција применета за селективно одгледување [3].

Дарвин ја објави својата теорија на еволуција со веродостојна евиденција во книгата За потеклото на видовите на 1859 година, надминување на научни отфрлање на претходните концепти на трансмутацијата на видовите. [4] [5] До 1870-тите, научната заедница и значителен дел од јавното мислење ја прифатиле еволуцијата како факт. Сепак, многу фаворизирани алтернативни објаснувања, а само по појавата на модерната еволуциска синтеза во периодот 1930-1950 беше постигнат поширок консензус во кои природната селекција беше еволуцијата на основните mehanihzam. [6] [7] Во изменета форма, научно откритие Дарвин е обединувачка теорија на животот науки, објаснувајќи разновидноста на животот. [8] [9]

Раниот интерес на Дарвин во природата доведе до негово запоставување на медицинско образование на Универзитетот во Единбург; Наместо тоа, се занимавал со истражување на морските безрбетници. Студиите на Универзитетот во Кембриџ (Христовиот колеџ) ја зајакнаа неговата страст за природните науки. [10] [11] Неговиот петгодишен патување на ХМС Бигл го етаблира како еминентен геолог чии набљудувања и теории поддржан Чарлс Лајел uniformističke идеи, објавување на патување списание за слава популарни автори. [12]

Заинтригиран Geografiska дистрибуција на дивиот свет и фосили тој собрани за време на патувањето, Дарвин почна детални истраги и во 1838 година го произведе теорија за природна селекција. [13] Иако тој разговарал за неговите идеи со неколку натуралисти, неговото обемно истражување барало време и неговото геолошко работење било приоритетно. [14] Тој напишал неговата теорија во 1858 година, од кога Алфред Расел Валас доби есеј која го опишува истата идеја, поради непосредна заедничка објавувањето на својата теорија. [15] еволутивна работа Дарвин не биде утврдена со промена на наследство на доминантна научно објаснување на диверзификација во природата. [6] Во 1871 година тој се изучува човечката еволуција и сексуална селекција во работата на Потеклото на човекот, и избор во однос на полот, која ја следи работата на изразување на емоции кај човекот и животните (1872). Неговото истражување растенија беа објавени во серија на книги, и во неговата последна книга, формирање на зеленчук мувла, преку активностите на црви (1881), каде што студирал црви и нивното влијание врз земјата. [16] [17]

Дарвин се смета за еден од највлијателните личности во историјата на човештвото, [18] и да му оддадат почит погреб во Вестминстерската опатија. [19]