Корисник:Bjankuloski06/Шема за избрани слики

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2020 година.


1 јануари 2020 2 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
3 јануари 2020 4 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
5 јануари 2020 6 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
7 јануари 2020 8 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
9 јануари 2020 10 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
11 јануари 2020 12 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
13 јануари 2020 14 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
15 јануари 2020 16 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
17 јануари 2020 18 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
19 јануари 2020 20 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
21 јануари 2020 22 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
23 јануари 2020 24 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
25 јануари 2020 26 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
27 јануари 2020 28 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
29 јануари 2020 30 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]
[[Податотека:|500x500п]]
31 јануари 2020
[[Податотека:|500x500п]]

Намена[уреди | уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2020 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот