Корисник:Bjankuloski06/Историски села во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на историски села во Македонија, подредени по денешните општини на чии територии се наоѓаат. Наведени се оние населени места кои постоеле барем на почетокот на XX век и за кои има пописни и други официјални податоци од тој, и претходниот век.

Општина Села Потполна? Википодатоци
Берово Безгаштево да Безгаштево (Q12273063)
Битола Букри да Букри (Q12274004)
Мечкарица да Мечкарица (Q15884789)
Смолево да Смолево (Q19308657)
Чагор да Чагор (Q15883969)
Богданци Болован да Болован (Q12273605)
Паљурци да Паљурци (Q12289728)
Побрегово да Побрегово (Q12290881)
Босилово Драгомирово да Драгомирово (Q12279096)
Брвеница Горно Фалише да Горно Фалише (Q12905829)
Бутел Јазирци да Јазирци (Q12299629)
Валандово Честево да Честово (Q3135151)
Велес Влахчани да Влахчани (Q12275543)
Дуган да Дуган (Q12279193)
Еленоводица да Еленоводица (Q12279707)
Чука да Чука (Q12299252)
Врапчиште Прошовце да Прошовце (Q25552718)
Гостивар Реч да Реч (Q12292337)
Стрезимир да Стрезимир (Q12295681)
Штировица да Штировица (Q12299451)
Градско Мушанци да Мушанци (Q12287442)
Хаџи Јусуфли да Хаџи Јусуфли (Q12297844)
Дебрца Алистрати да Алистрати (Q1385772)
Смолени да Смолени (Q26645812)
Демир Капија Дублино да Дублино (Q12279189)
Долнени Големо Мраморани да Големо Мраморани (Q19301989)
Кавадарци Брушани да Брушани (Q2413665)
Градиште да Градиште (Q20497535)
Житолуп да Житолуп (Q20499600)
Моклиште да Моклиште (Q12287284)
Мрамор да Мрамор (Q12287425)
Полошко да Полошко (Q12291010)
Карбинци Сејдилија да Сејдилија (Q12293493)
Терзилија да Терзилија (Q12296265)
Џумалија да Џумалија (Q12278043)
Кочани Мишино да Мишино (Q29532868)
Чеперник да Чеперник (Q26206195)
Кратово Ваклинци да Ваклинци (Q12274480)
Врбица да Врбица (Q12275836)
Крива Паланка Калин Камен да Калин Камен (Q12282393)
Крушево Трстеник да Трстеник (Q12297037)
Куманово Нов Чифлик да Нов Чифлик (Q12288876)
Маврово и Ростуше Трница да Трница (Q12297120)
Македонски Брод Барбарос да Барбарос (Q8059864)
Браќани да Браќани (Q12273892)
Неготино Вардар Чифлик да Вардар Чифлик (Q12274622)
Кара Синанли да Кара Синанли (Q12282575)
Кара Оџали да Кара Оџали (Q12282578)
Кукуричани да Кукуричани (Q12284278)
Орта Маало да Орта Маало (Q12289351)
Чешмедере да Чешмедере (Q12299183)
Новаци Чебрен да Чебрен (Q12299026)
Охрид Вишово да Вишово (Q12275376)
Габавци да Габавци (Q12277492)
Тројани да Тројани (Q12297008)
Гази Баба Наово да Наово (Q12287596)
Прилеп Мелница да Мелница (Q12286453)
Пештерица да Пештерица (Q12290678)
Писокал да Писокал (Q590374)
Пробиштип Глобица да Глобица (Q12277025)
Ратковица да Ратковица (Q12909911)
Студеничани Варвара да Варвара (Q12274611)
Дресница да Дресница (Q1385781)
Љубош да Љубош (Q1385760)
Теарце Отушиште да Отушиште (Q20498520)
Тетово Шипковско Теќе да Шипковско Теќе (Q20570243)
Чашка Јасеново да Јасеново (Q12299806)
Припор да Припор (Q12291448)
Штип Крњевци да Крњевци (Q12284474)
Патрик да Патрик (Q12290067)
Читаклија да Читаклија (Q12299199)

Поврзано[уреди | уреди извор]