Корисник:Bjankuloski06/Библиски канони (табела)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Стар завет[уреди | уреди извор]

Табела[уреди | уреди извор]
Западна
традиција
Православна
традиција
Древноисточна
традиција
Асирска традиција Јудаизам
Книга Протестантска Лутеранска Англиканска Римокатоличка Грчка Словенска Грузиска Ерменска[O 1] Сириска Коптска Етиопска Асирска Танах
Петокнижие
Битие да да да да да да да да да да да да да
Исход да да да да да да да да да да да да да
Левит да да да да да да да да да да да да да
Броеви да да да да да да да да да да да да да
Второзаконие да да да да да да да да да да да да да
Историја
Исус Навин да да да да да да да да да да да да да
Судии да да да да да да да да да да да да да
Рута да да да да да да да да да да да да да
1 и 2 Самоил да да да да да да да да да да да да да
1 и 2 Царства да да да да да да да да да да да да да
1 и 2 Летописи да да да да да да да да да да да да да
Молитва Манасиева не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)[O 2]
не
(апокрифно)[O 2]
не — вкл. во некои р-писи да (?)
(дел од Одите)[O 3]
да (?)
(дел од Одите)[O 3]
да (?)
(дел од Одите)[O 3]
да (?) да (?) да (?) да
(дел од 2 Летописи)
да (?) не
Ездра
(1 Ездра)
да да да да
1 Ездра
да
Ездра B'
да
1 Ездра
да
1 Ездра
да
1 Ездра
да да да да да
Неемија
(2 Ездра)
да да да да
2 Ездра
да
Ездра Γ'
да да да да да да да да
1 Ездра
(3 Ездра)
не — вкл. во некои изд. не не
1 Ездра
(апокрифно)
не
3 Ездра
(вкл. во некои р-писи)
да
Ездра A'
да
2 Ездра
да
2 Ездра
да
2 Ездра[O 4]
не (?) — вкл. во некои р-писи не — вкл. во некои р-писи да
2 Ездра
не (?) – вкл. во некои р-писи не
2 Ездра 3–14
(4 Ездра)
[O 5]
не — вкл. во некои изд. не не
2 Ездра
(апокрифно)
не
4 Ездра
(вкл. во некои р-писи)
не
(грч. р-пис изгубен)[O 6]
не
3 Ездра
(прилог)
да (?)
3 Ездра
да
3 Ездра
[O 4]
не (?) — вкл. во некои р-писи не — вкл. во некои р-писи да
Ездра Сутуел
не (?) — вкл. во некои р-писи не
2 Ездра 1–2; 15–16
(5 и 6 Ездра)
[O 5]
не — вкл. во некои изд. не не
(дел од апокрифот 2 Ездра)
не
(дел од 4 Ездра)
не
(грч. р-пис)[O 7]
не не не не не не не не
Естира[O 8] да да да да да да да да да да да да да
Додатоци на Естира не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да да да не
Товит не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да да да не
Јудита не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да да да не
1 Макавејска не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да не да не
2 Макавејска не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да не да не
3 Макавејска не — вкл. во некои изд. не не — вкл. во некои изд. не да да да да[O 4] да не — вкл. во некои р-писи не да не
4 Макавејска не не не не не
(прилог)
не
(прилог)
да не
(рана традиција)
не (?) — вкл. во некои р-писи не
(коптски р-пис)
не не (?) — вкл. во некои р-писи не
Јубилеи не не не не не не не не не не да не не
Енох не не не не не не не не не не да не не
1 Етиопски Макавејци не не не не не не не не не не да не не
2 и 3 Етиопски Макавејци[O 9] не не не не не не не не не не да не не
Етопски Псевдојосиф не не не не не не не не не не да
(поширок канон)[O 10]
не не
Јудејската војна VI не не не не не не не не не — вкл. во некои р-писи[O 11] не не не — вкл. во некои р-писи[O 11] не
Завети на 12-те патријраси не не не не не
(грчки р-пис)
не не не — вкл. во некои р-писи не не не не не
Јосиф и Асената не не не не не не не не — вкл. во некои р-писи не не не
(рана традиција?)[O 12]
не не
Мудрост
Јов да да да да да да да да да да да да да
Псалми 1–150[O 13] да да да да да да да да да да да да да
Псалм 151 не не не не — вкл. во некои р-писи да да да да да да да да не
Псалми 152–155 не не не не не не не не да (?) не не не (?) — вкл. во некои р-писи не
Псалми Соломонови[O 14] не не не не не — вкл. во некои р-писи не не не не — вкл. во некои р-писи не не не — вкл. во некои р-писи не
Изреки да да да да да да да да да да да
(in 2 books)
да да
Проповедник да да да да да да да да да да да да да
Песна над песните да да да да да да да да да да да да да
Мудрост Соломонова не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да да да не
Мудрост Сирахова (1–51)[O 15] не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да[O 16] да да да да да да да да не
Молитва Соломонова
(Сирах 52)[O 17]
не не не не (?) — вкл. во некои р-писи не не не не не не не не не
Големи пророци
Исаија да да да да да да да да да да да да да
Вознесение Исаиино не не не не не не не не —
литургиско (?)[O 18]
не не не —
етиоп. р-писи.
(рана традиција?)[O 19]
не не
Еремија да да да да да да да да да да да да да
Плачот на Еремија (1–5) да да да да[O 20] да да да да да да да
(дел од Плачот на Еремија)[O 21]
не да
Етиопски Плач (6; 7:1–11,63) не не не не не не не не не не да
(дел од Плачот на Еремија)[O 21]
не не
Варух не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да да[O 22][O 23] да не
Послание на Еремија не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да
(гл. 6 од Варух)
да да да да да да да
(дел од Плачот на Еремија)[O 24][O 21][O 23]
да не
Варухова
сириска апокалипса
(2 Варух 1–77)[O 25]
не не не не не не не не да (?) не не не (?) — вкл. во некои р-писи не
Послание на Варух
(2 Варух 78–87)[O 25]
не не не не не не не не да (?) не не да (?) не
Варухова
грчка апокалипса
(3 Варух)[O 26]
не не не не не
(грчки р-пис)
не
(словенски р-пис)
не не не не не не не
4 Варух не не не не не не не не не не да
(дел од Плачот на Еремија)
не не
Езекил да да да да да да да да да да да да да
Даниил да да да да да да да да да да да да да
Додатоци на Даниил[O 27] не — вкл. во некои изд. не
(апокрифно)
не
(апокрифно)
да да да да да да да да да не
Мали пророци
Осија да да да да да да да да да да да да да
Јоил да да да да да да да да да да да да да
Амос да да да да да да да да да да да да да
Авдиј да да да да да да да да да да да да да
Јона да да да да да да да да да да да да да
Михеј да да да да да да да да да да да да да
Наум да да да да да да да да да да да да да
Авакум да да да да да да да да да да да да да
Софонија да да да да да да да да да да да да да
Агеј да да да да да да да да да да да да да
Захарија да да да да да да да да да да да да да
Малахија да да да да да да да да да да да да да

Нов завет[уреди | уреди извор]

Табела[уреди | уреди извор]
Книга Протестантска традиција Римокатоличка традиција Православна традиција Ерменска традиција[N 1] Коптска традиција Етиопска традиција Сириска традиција
Канонски евангелија[N 2]
Матеј да да да да да да да[N 3]
Марко[N 4] да да да да да да да[N 3]
Лука да да да да да да да[N 3]
Јован[N 4][N 5] да да да да да да да[N 3]
Апостолска историја
Дела[N 4] да да да да да да да
Дела на Павле и Текла[N 6][1][2] не не не не
(рана традиција)
не не не
(рана традиција)
Павлови посланија
Римјани да да да да да да да
1 Коринтјани да да да да да да да
2 Коринтјани да да да да да да да
Коринтјаните до Павле и
3 Коринтјани[N 6][N 7]
не не не не — вкл. во некои р-писи. не не не
(рана традиција)
Галатјани да да да да да да да
Ефесјани да да да да да да да
Филипјани да да да да да да да
Колосјани да да да да да да да
Лаодикијци не — вкл. во некои изд.[N 8] не — вкл. во некои р-писи. не не не не не
1 Солуњани да да да да да да да
2 Солуњани да да да да да да да
1 Тимотеј да да да да да да да
2 Тимотеј да да да да да да да
Тит да да да да да да да
Филимон да да да да да да да
Соборни посланија
Евреи да[N 9] да да да да да да
Јаков да[N 9] да да да да да да
1 Петар да да да да да да да
2 Петар да да да да да да да[N 10]
1 Јован[N 4] да да да да да да да
2 Јован да да да да да да да[N 10]
3 Јован да да да да да да да[N 10]
Јуда да[N 9] да да да да да да[N 10]
Апокалипса[N 11]
Откровение да[N 9] да да да да да да[N 10]
Апостолски отци[N 12] и Црковни наредби[N 13]
1 Климент[N 14] не
(Александриски Ерусалимски кодекс)
2 Климент[N 14] не
(Александриски и Ерусалимски кодекс)
Ермин Пастир[N 14] не
(Синајски кодекс)
Послание на Варнава[N 14] не
(Ерусалимски и Синајски кодекс)
Учењето на апостолите (Дидахе)[N 14] не
(Ерусалимски кодекс)
Сионска наредба
(Синод)
не не не не не да
(поширок канон)
не
Заповед
(Синод)
не не не не не да
(поширок канон)
не
Гицев
(Синод)
не не не не не да
(поширок канон)
не
Абтелис
(Синод)
не не не не не да
(поширок канон)
не
Завет 1 не не не не не да
(поширок канон)
не
Завет 2 не не не не не да
(поширок канон)
не
Етопски Климент[N 15] не не не не не да
(поширок канон)
не
Етопска Дидаскалија[N 15] не не не не не да
(поширок канон)
не


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „O“, но нема соодветна ознака <references group="O"/>.
Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „N“, но нема соодветна ознака <references group="N"/>.

  1. Burris, Catherine; van Rompay, Lucas (2002). „Thecla in Syriac Christianity: Preliminary Observations“. Hugoye: Journal of Syriac Studies. 5 (2): 225–236. Архивирано од изворникот на 1 јули 2016. Посетено на 21 мај 2016.
  2. Carter, Nancy A. (2000), The Acts of Thecla: A Pauline Tradition Linked to Women, Conflict and Community in the Christian Church, Архивирано од изворникот на 13 February 2012