Прејди на содржината

Кордилевскиев облак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дијаграм што ги прикажува Лагранжовите точки на Земја-Месечина системот. Кордилевскиевите облаци се во регионите L4 и L5 .

Кордилевските облаци се големи концентрации на прашина што се наоѓаат во L4 и L5 Лагранжовите точки во Земја-Месечина системот.[1][2][3] За нив прв известил полскиот астроном Казимиерз Кордилевски во 1960-тите, а потврдено било дека постојат во октомври 2018 година.[4][5][6]

Откривање и набљудување[уреди | уреди извор]

Кордилевски почнал да бара концентрација на прашина која може фотометриски да се потврди во точките на либрација (Лагранжови точки) во 1951 година.[7][8]

Откако го сменил методот по предлог на Јозеф Витковски, Кордилевски во 1956 година за прв пат ги видел облаците. Во периодот од 6 март до 6 април 1961 година, успеал да фотографира две светли дамки во близина на Лагранжовата точка L5.[9] За време на набљудувањето, дамките скоро и да не се поместувале во однос на L5.[10] Набљудувањата биле правени од Каспрови Врх планината.[10]

Во 1967 година, Џеј Весли Симпсон вршел набљудувања на облаците користејќи ја Кајперовата Воздушна Опсерваторија.

Во октомври 2018 година, било објавено дека се потврдува постоењето на Кордилевскиевите облаци,[11][12][13] иако, претходно, во 1992 година, јапонската вселенска сонда Хитен, која поминала низ Лагранжовите точки за да открие заробени честички прашина, не нашле видно зголемување на нивото на прашина во споредба со густината во околниот простор.[14] „Hiten“. NASA. Посетено на 2009-03-08.</ref>

Појава[уреди | уреди извор]

Кордилевскиевите облаци се тешко воочлив феномен, кој може да се споредува со светлината на гегеншајнот.[15] Многу е тешко да се набљудуваат од Земјата но може да се видат со голо око при исклучително темни и ведри ноќи.[16] Најчесто биле здогледувани од пустини, на море или од планини.[17] Облаците се малку поцрвени од гегеншајнот, што покажува дека можеби се направени од различен вид честички.[18]

Кордилевските облаци се наоѓаат во близина на Лагранжовите точки L4 и L5 во системот Земја-Месечина. Аголниот пречник им е околу 6 степени.[18] Од тие точки облаците може да се оддалечат од 6 до 10 степени.[19] Други набљудувања наведуваат дека се движат околу Лагранжовите точки во елипси од околу 6 на 2 степени.[18]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Royal Astronomical Society (26 October 2018). „Earth's dust cloud satellites confirmed“. EurekAlert!. Посетено на 27 October 2018.
 2. Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (11 November 2018). „Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – I. Three-dimensional celestial mechanical modelling of dust cloud formation“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 480 (4): 5550–5559. arXiv:1910.07466. Bibcode:2018MNRAS.480.5550S. doi:10.1093/mnras/sty2049.
 3. Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (1 January 2019). „Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – Part II. Imaging polarimetric observation: new evidence for the existence of Kordylewski dust cloud“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 482 (1): 762–770. arXiv:1910.07471. Bibcode:2019MNRAS.482..762S. doi:10.1093/mnras/sty2630.
 4. Royal Astronomical Society (26 October 2018). „Earth's dust cloud satellites confirmed“. EurekAlert!. Посетено на 27 October 2018.
 5. Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (11 November 2018). „Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – I. Three-dimensional celestial mechanical modelling of dust cloud formation“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 480 (4): 5550–5559. arXiv:1910.07466. Bibcode:2018MNRAS.480.5550S. doi:10.1093/mnras/sty2049. S2CID 125609141.
 6. Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (1 January 2019). „Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – Part II. Imaging polarimetric observation: new evidence for the existence of Kordylewski dust cloud“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 482 (1): 762–770. arXiv:1910.07471. Bibcode:2019MNRAS.482..762S. doi:10.1093/mnras/sty2630.
 7. Trimble, Virginia; и др. (2007-09-18). Biographical Encyclopedia of Astronomers: Kordylewski, Kazimierz. Biographical Encyclopedia of Astronomers. ISBN 9780387304007.
 8. Kordylewski, Kazimierz (1961). „Photographische Untersuchungen des Librationspunktes L5 im System Erde-Mond“. Acta Astronomica (German). 11: 165–169. Bibcode:1961AcA....11..165K.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)Kordylewski, Kazimierz (1961). "Photographische Untersuchungen des Librationspunktes L5 im System Erde-Mond". Acta Astronomica (in German). 11: 165–169. Bibcode:1961AcA....11..165K.
 9. Kordylewski, Kazimierz (1961). „Photographische Untersuchungen des Librationspunktes L5 im System Erde-Mond“. Acta Astronomica (German). 11: 165–169. Bibcode:1961AcA....11..165K.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 10. 10,0 10,1 Kordylewski, Kazimierz (1961). „Photographische Untersuchungen des Librationspunktes L5 im System Erde-Mond“. Acta Astronomica (German). 11: 165–169. Bibcode:1961AcA....11..165K.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 11. Royal Astronomical Society (26 October 2018). „Earth's dust cloud satellites confirmed“. EurekAlert!. Посетено на 27 October 2018.Royal Astronomical Society (26 October 2018). "Earth's dust cloud satellites confirmed". EurekAlert!. Retrieved 27 October 2018.
 12. Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (11 November 2018). „Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – I. Three-dimensional celestial mechanical modelling of dust cloud formation“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 480 (4): 5550–5559. arXiv:1910.07466. Bibcode:2018MNRAS.480.5550S. doi:10.1093/mnras/sty2049.Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (11 November 2018). "Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – I. Three-dimensional celestial mechanical modelling of dust cloud formation". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 480 (4): 5550–5559. arXiv:1910.07466. Bibcode:2018MNRAS.480.5550S. doi:10.1093/mnras/sty2049. S2CID 125609141.
 13. Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (1 January 2019). „Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – Part II. Imaging polarimetric observation: new evidence for the existence of Kordylewski dust cloud“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 482 (1): 762–770. arXiv:1910.07471. Bibcode:2019MNRAS.482..762S. doi:10.1093/mnras/sty2630.Slíz-Balogh, Judith; Barta, András; Horváth, Gábor (1 January 2019). "Celestial mechanics and polarization optics of the Kordylewski dust cloud in the Earth–Moon Lagrange point L5 – Part II. Imaging polarimetric observation: new evidence for the existence of Kordylewski dust cloud". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 482 (1): 762–770. arXiv:1910.07471. Bibcode:2019MNRAS.482..762S. doi:10.1093/mnras/sty2630.
 14. „Hiten“. NASA. Посетено на 2009-03-08.
 15. Covington, Michael A. (1999). Astrophotography for the Amateur. Cambridge University Press. стр. 32–33. ISBN 978-0-521-62740-5.[мртва врска]
 16. Covington, Michael A. (1999). Astrophotography for the Amateur. Cambridge University Press. стр. 32–33. ISBN 978-0-521-62740-5.[мртва врска]
 17. Covington, Michael A. (1999). Astrophotography for the Amateur. Cambridge University Press. стр. 32–33. ISBN 978-0-521-62740-5.[мртва врска]
 18. 18,0 18,1 18,2 Laufer, Rene; Wilfried Tost; Oliver Zeile; Ralf Srama; Hans-Peter Roeser (February 2007). The Kordylewsky Clouds — an Example for a Cruise Phase Observation During the Lunar Mission BW1 (PDF). 11th ISU Annual International Symposium. Strasbourg. Посетено на 2018-10-28.
 19. Covington, Michael A. (1999). Astrophotography for the Amateur. Cambridge University Press. стр. 32–33. ISBN 978-0-521-62740-5.[мртва врска]Covington, Michael A. (1999). Astrophotography for the Amateur[мртва врска]. Cambridge University Press. pp. 32–33. ISBN 978-0-521-62740-5.

Наводи[уреди | уреди извор]