Копнен екосистем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Копнените екосистеми се екосистеми кои се наоѓаат на копно. Како примери можат да се напоменат: тундра, тајга, умерена листопадна шума, тропски дождовни шуми, пасишта и пустини.[1]

Копнените екосистеми се разликуваат од водните екосистеми по доминантното присуство на почва наместо вода на површината и по распределбата и видовите на растенијата на оваа површина. Постои широк опсег на достапност на вода меѓу копнените екосистеми (вклучувајќи го и недостигот на вода во некои случаи), додека водата ретко е ограничувачки фактор за организмите во водните екосистеми. Бидејќи водата ги спречува температурните флуктуации, копнените екосистеми обично доживуваат поголеми дневни и сезонски температурни флуктуации отколку водните екосистеми во слични клими.[2]

Копнените екосистеми се од особена важност особено во исполнувањето на Целта 15 за одржлив развој, која има за цел зачувување-реставрација и одржливо користење на копнените екосистеми.[3]

Организми и процеси[уреди | уреди извор]

Организмите во копнените екосистеми се адаптирале така што развиле начини на примање течност во нивните тела, механизми за транспортирање на водата од ограничените места на внесување до остатокот од телото и средства за спречување на испарувањето на водата од површини на телото. Тие, исто така, имаат особини кои обезбедуваат поддршка на телото во атмосферата, многу помалку пловен медиум од водата, и други особини што ги прават способни да ги издржат екстремните температури, ветерот и влажноста што ги карактеризираат копнените екосистеми. Конечно, организмите во копнените екосистеми еволуирале многу методи за транспорт на гамети во средини каде што протокот на течност е многу помалку ефикасен како транспортен медиум.[4]

Големина и видови живот[уреди | уреди извор]

Копнените екосистеми зафаќаат 55.660.000 mi2 (144.150.000 km 2), или 28,26% од површината на Земјата.[5] Главните растителни таксони во копнените екосистеми се членови на скриеносемениците, од кои има околу 275.000 видови, и поделбата на четинарите, од кои има околу 500 видови. Членовите на мововите се застапени во околу 24.000 видови и се исто така важни во некои копнени екосистеми. Главните животински таксони во копнените екосистеми ги вклучуваат класите на инсекти со околу 900.000 видови, птиците со 8.500 видови и цицачите со приближно 4.100 видови.[6]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ecosystem definition examples and types“. 22 May 2019.
  2. McNaughton, Samuel J. (2021). „Terrestrial ecosystems“. doi:10.1036/1097-8542.685500. Наводот journal бара |journal= (help)
  3. „goal 15 targets“. Архивирано од изворникот на 2017-09-04. Посетено на 2023-05-30.
  4. „terrestrial ecosystem“. TheFreeDictionary.com. Посетено на 2022-06-15.
  5. „terrestrial ecosystem“. TheFreeDictionary.com. Посетено на 2022-06-15.
  6. „terrestrial ecosystem“. TheFreeDictionary.com. Посетено на 2022-06-15.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]