Концерт за труба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Концерт за труба е концерт за соло труба или ансамбл, обично оркестар. За првпат се појавува со развојот на соло концертот во барокниот период. Во репертоарот на концерти за труба учествуваат важни композитори од разни периоди. Едно од најпретставителните дела е „Концерт за труба во Е-мол“ од Јозеф Хајдн.

Традиционално ова е дело во три става, а современите понекогаш имаат по четири и повеќе става. Кај некои концерти, особено барокните и современите, трубата ја придружува камерен ансамбл наместо оркестар.

Некои концерти за труба[уреди | уреди извор]

Ова е список на позастапените концерти за труба што се дел од редовниот репертоар во разни земји.

Барок[уреди | уреди извор]

Јохан Себастијан Бах

Георг Фридрих Хендл

Антонио Вивалди

Џузепе Торели

Валентин Ратгебер

Џеремаја Кларк

Класицизам[уреди | уреди извор]

Јозеф Хајдн

Михаел Хајдн

Јохан Непомук Хумел

Леополд Моцарт

Романтизам[уреди | уреди извор]

Амилкаре Понкјели

  • „Концерт за труба во Ф“

Оскар Беме

  • „Концерт во Ф-мол“ (изворно во Е-мол)

Современи[уреди | уреди извор]

Александар Арутунијан

Вагн Холмбо

  • Концерт за труба

Дјук Елингтон

  • „Концерт за Кути“

Вилијам П. Пери

  • „Концерт за труба и оркестар“

Поврзано[уреди | уреди извор]