Конфликт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Конфликт доаѓа од латинскиот збор conflictus, кој означува несогласување, спор меѓу две или повеќе лица. Различните мислења не преставуват конфликт, а можат да доведат до конфликт. Постојат три вида на конфликти. А тоа се:

  • 1 ограничени ресурси (време, пари и имот)
  • 2 незадоволителни базични ресурси (биолошки и психички)
  • 3 различни вредности (убедување, прироитети и норма)

- Факторите што влијаат врз конфликтите се:

  • 1. стереотипи
  • 2. предрасуди

- Конфликтите се разрешуват со:

  • 1. избегнување (повлекување, игнорирање, негирање)
  • 2. спротиствување
  • 3. комуницирање (разбирање, разрешување)