Константин Пандев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Константин Пандев (Неврокоп, 1938 - 1983) бил бугарски историограф и истражувач на македонското револуционерно движење од крајот на XIX и почетокот на XX век [1].

Пандев го наметнал своето гледиштето во бугарската историографија во однос на датирањето на уставите и правилниците на Македонската револуционерна организација. Тој тврди дека зачуваниот Устав на Бугарските македоно-одрински револуционерни комитети, е првиот устав на организацијата, кој е создаден во 1896 година.[2]. Ова стојалиште на Пандев за односно годината е неприфатливо од македонските историографи, кои сметаат дека првиот устав бил донесен во 1894 година.[3][4].

Дела[уреди | уреди извор]

Устав на Бугарските македоно - одрински комитети
  • Константин Пандев, Устави и правилници на ВМОРО преди Илинденско-Преображенското въстание, Исторически преглед, 1969, кн. I
  • Константин Пандев, Националнотоосвободително движение в Македония и Тракия 1893-1903, София, 1979
  • Константин Пандев, Документи за Македоно-одринското националноосвободително движение от архивата на Димитар Стефанов, Исторически преглед, кн. 6. София, 1982
  • Константин Пандев, Политическите искания и програми на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско (1878-1912), Исторически преглед XXXVI/6, София, 1980

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Димитар Димески, Гоце Делчев, Јубилејно издание 100 години од смрта на Гоце Делчев (1903-2003), Матица македонска, Институт за историја - Филозофски факултет Скопје, 2003
  2. Константин Пандев, Устави и правилници на ВМОРО преди Илинденско-Преображенското въстание, Исторически преглед, 1969, кн. I, стр. 68—80
  3. Ванчо Ѓорѓиев, Петар Поп Арсов - прилог кон пручувањето на македонскотонационалноослободително движење, Скопје, 1997
  4. Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското револуционерно националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903, Скопје, 2003