Константин Манасиј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Првата минијатура од црковнословенскиот превод на која е претставен авторот (десно) до царот Јован Александар и Исус Христос.

Константин Манасиј (грчки: Κωνσταντῖνος Μανασσῆς; ок. 1130 – ок. 1187) was a византиски летописец од XII век кој творел за време на царот Мануил I Комнин (1143–1180). Неговото капитално дело е „Летописен преглед“ (Σύνοψις Χρονική), кој ја раскажува историјата од создавањето на светот до крајот на владеењето на царот Никифор III Вотанијат (1081). Покровител на делото била Ирина Комнина, снаа на царот. Напишано е веројатно околу 1150 г., набргу по смртта на Ирина.[1] Се состои од околу 7000 редови во политички стих. Летописот стекнал голема популарност и излегол во слободен прозен превод. Во XIV век е преведен на црковнословенски.[2][3] Преводот на арапски од 1313 г. денес се чува во Британскиот музеј.[4]

Манасиј е автор и на стихотворниот љубовен роман „Аристандар и Калитеја“, исто така во политички стих. Познат е само по одломки зачувани во градината на Макариј Златоглав (XIV век). Напишал и кратка биографија на поетот Опијан, како и некои описни состави (од кои само еден објавен) кои ја обработуваат аристократијата и други теми.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Treadgold, Warren (2013). The Middle Byzantine Historians. Springer. стр. 388–399. ISBN 9781137280862.
  2. 2,0 2,1  Една или повеќе речениците пред наводов вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). „Manasses, Constantine“ . Encyclopædia Britannica. 17 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 541.CS1-одржување: ref=harv (link)
  3. Chronicle edition: Bekker, Bonn 1837; the Bulgarian translation, Cronica lui Constantin Manasses, by Ioan Bogdan and I. Bianu, Bucharest, 1922.
  4. Constantine Manases, Chronicle Архивирано на 8 октомври 2022 г.. British Library.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]