Константинов знак на небото

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Знакот кој што Константин го видел во небото.

Римскиот император Константин Велики на 27 октомври 312 година се борел против Максентиус во познатата битка кај мостот Милвијан во близина на Рим и го победил својот противник. Се раскажувало дека пред битката Константин на небото видел знак составен од грчките букви хи и ро - првите две букви од името „Христос“. Слушајќи го гласот му рекол: „Под овој знак ќе победиш!“, им заповедал а војниците тој симбол да го носат на штитовите, а својата победа ја препишал токму на таа постапка. Денес историчарите знаат за конјукцијата на сјајните планети на денот на битката, па некои од нив сметаат дека овие планети, Месечината и блиските ѕвезди го „создале“ овој симбол на небото.

Битката кај мостот Милвијан[уреди | уреди извор]

На оваа слика се прикажува споменетата битка каде што константин и неговите следбеници го набљудуваат симболот на небото, а нивните непријатели исчезнуваат.

A cartoon centipede reads books and types on a laptop.
Константин и неговите следбеници гледаат кон симболот.