Комуникациски дизајн

Од Википедија — слободната енциклопедија

Комуникациски дизајн може да се однесува и на пристап заснован на системи, при што вкупниот број медиуми и пораки во рамките на една култура или организација се дизајнирани како единствен интегриран процес, а не серија на дискретни напори. Ова се прави преку комуникациски канали кои имаат за цел да го информираат и привлечат вниманието на луѓето на кои се фокусираат вештините. Дизајн вештините мора да бидат приспособени да одговараат на различни култури на луѓето, додека одржувањето на пријатен визуелен дизајн. Ова се сите важни информации за да се додадат во комплетот за медиумски комуникации за да се добијат најдобри резултати.[1]

Во рамките на дисциплината на комуникација, се појави рамка за комуникација како дизајн која се фокусира на редизајнирање интерактивност и обликување на комуникациските можности.[2] Софтверот и апликациите создаваат можности за и ограничување на комуникацијата. Неодамна, Гут и Брабам го разгледаа начинот на кој идеите се натпреваруваат во рамките на платформата за изнесување на толпата, обезбедувајќи модел за односите меѓу дизајните идеи, комуникација и платформа.[3] Истите автори ги интервјуираа основачите на технолошките компании за демократските идеали што ги градат во дизајнот на апликации и технологии на е-влада. [4] Интересот за комуникацијата како Дизајн рамка расте меѓу истражувачите.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-04-13. Посетено на 2014-10-30.
  2. Aakhus, Mark (2007-03-01). „Communication as Design“. Communication Monographs. 74 (1): 112–117. doi:10.1080/03637750701196383. ISSN 0363-7751.
  3. Guth, Kristen L.; Brabham, Daren C. (2017-08-04). „Finding the diamond in the rough: Exploring communication and platform in crowdsourcing performance“. Communication Monographs. 0 (0): 1–24. doi:10.1080/03637751.2017.1359748. ISSN 0363-7751.