Комплексни талоиди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Комплексни талоиди
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Комплексни талоиди“.
 • Дали „Комплексни талоиди“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
 • Стиснете талоиди&preload=Автотаксономија/preload тука за да внесете таксономски податоци за „Комплексни талоиди“.
Најзастапени параметри
 • |authority= Кој научник го опишал таксонот
 • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
 • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
 • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Комплексни талоиди|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Комплексни талоиди
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Комплексни талоиди
Marchantiales
Conocephalum conicum - a thallose liverwort
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Division: Marchantiophyta
Class: Marchantiopsida
Subclass: Marchantiidae
Order: Marchantiales

Limpr., 1877[1]
Families

See Classification

Marchantiales е ред на џигерници (исто така познат како „комплексен талоиден црн дроб“) кој вклучува видови како Marchantia polymorpha, распространето растение кое често се наоѓа покрај реките и Lunularia cruciata, вообичаена и често проблематична трева во влажни, умерени градини и оранжерии.

Како и кај другите бриофити, генерацијата на гаметофити е доминантна, при што спорофитот постои како краткотраен дел од животниот циклус, зависен од гаметофитот.

Родот Marchantia често се користи за типизирање на редот, иако има и многу видови Asterella и видовите од родот Riccia се побројни. Поголемиот дел од родовите се одликуваат со присуство на специјални вертикални гранки наречени археониофори или карпоцефали и (б) стерилни клетки клеточни елатери во внатрешноста на спорангиумот.

Филогенија (постојани и исчезнати Marchantiales)[уреди | уреди извор]

Изумрените комплексни џигерници често се претставени со коалифицирани компресии кои ги зачувуваат површните морфолошки особини и не дозволуваат исцрпна анализа на нивната фина анатомија; иако, во исклучителни случаи, фосилите може да ги зачуваат клеточните детали.[2]

Општо земено, изумрените Marchantiales - кои вообичаено датираат од мезозоикот - може да се групираат во фосили слични на Marchantia и Riccia според нивната севкупна морфологија. Додека филогенетските односи меѓу многу изумрени и постоечки Marchantiales остануваат двосмислени, се сугерира дека некои фосили се тесно поврзани со постоечките Marchantiales.

Marchantites cyathodoides (Townrow) HM Anderson (среден тријаски), на пример, е фосил сличен на Marchantia чии детални морфолошки знаци укажуваат на вгнездена положба во Marchantiales.[3] Некои фосили слични на Ричија дури се доделени на семејства врз основа на нивната севкупна морфологија и обрасци на разгранување, како што е случајот со Ricciopsis sandaolingensis Li & Sun.[4] Првите филогенетски анализи кои ги вклучуваат и изумрените и постоечките Marchantiales дополнително ги разјаснија односите меѓу овие таксони и открија нови односи меѓу семејствата.[5] Слично на тоа, вклучувањето на фосили во анализите на вкупните докази имплицираше дека некои групи сложени талоидни црн дроб може да бидат постари од претходно заклученото.

Класификација[уреди | уреди извор]

Таксономијата заснована на работата на Седерстром и сор. 2016[6] и синоними од Збирка имиња на родови-групи во систематско распоредување.[7] Редот Lunulariales, предложен од Лонг 2006 година,[8] неодамна беше повторно вклучен во Marchantiales како семејство.[9][10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Limpricht, G. (1877). "Lebermoose". In Cohn, F. (ed.). Kryptogamen-Flora von Schlesien. Vol. 1. pp. 225–352.
 2. Tomescu, Alexandru M.F.; Bomfleur, Benjamin; Bippus, Alexander C.; Savoretti, Adolfina (2018), „Why Are Bryophytes So Rare in the Fossil Record? A Spotlight on Taphonomy and Fossil Preservation“, Transformative Paleobotany (англиски), Elsevier: 375–416, doi:10.1016/b978-0-12-813012-4.00016-4, ISBN 978-0-12-813012-4, Посетено на 2020-11-02
 3. Anderson, Heidi (1976). „A review of the Bryophyta from the Upper Triassic Molteno Formation, Karroo Basin, South Africa“. Palaeontologia Africana. 30: 21–30 – преку WireDSpace.
 4. Li, Ruiyun; Li, Xiaoqiang; Wang, Hongshan; Sun, Bainian (2019). „Ricciopsis sandaolingensis sp. nov., a new fossil bryophyte from the Middle Jurassic Xishanyao Formation in the Turpan-Hami Basin, Xinjiang, Northwest China“. Palaeontologia Electronica. 22 (2). doi:10.26879/917.
 5. Flores, Jorge R; Bippus, Alexander C; Suárez, Guillermo M; Hyvönen, Jaakko (2020). „Defying death: incorporating fossils into the phylogeny of the complex thalloid liverworts (Marchantiidae, Marchantiophyta) confirms high order clades but reveals discrepancies in family‐level relationships“. Cladistics. 16 (3): 231–247. doi:10.1111/cla.12442. PMID 34478198 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 6. Söderström; и др. (2016). „World checklist of hornworts and liverworts“. PhytoKeys (59): 1–826. doi:10.3897/phytokeys.59.6261. PMC 4758082. PMID 26929706.
 7. „Part 2- Plantae (starting with Chlorophycota)“. Архивирано од изворникот на 6 October 2016. Посетено на 30 June 2016. Наводот journal бара |journal= (help)
 8. Long, D. G. (July 2006). „New Higher Taxa of Complex Thalloid Liverworts (Marchantiophyta – Marchantiopsida)“. Edinburgh Journal of Botany (англиски). 63 (2–3): 257–262. doi:10.1017/S0960428606000606. ISSN 0960-4286.
 9. Cole, Theodor C H; Hilger, Hartmut H; Goffinet, Bernard (24 May 2019). „Supplemental Information 1: Bryophyte Phylogeny Poster 2019 - full A0 size“ (англиски). doi:10.7287/peerj.preprints.27571v3/supp-1. Наводот journal бара |journal= (help)
 10. Flores, Jorge R.; Catalano, Santiago A.; Muñoz, Jesus; Suárez, Guillermo M. (2018). „Combined phylogenetic analysis of the subclass Marchantiidae (Marchantiophyta): towards a robustly diagnosed classification“. Cladistics (англиски). 34 (5): 517–541. doi:10.1111/cla.12225. ISSN 1096-0031. PMID 34706484 Проверете ја вредноста |pmid= (help). |hdl-access= бара |hdl= (help)