Комитет на региони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

{{Странична лента со расклопни списоци | name = Политика на Европската Унија | bodyclass = vcard | wraplinks = true | headingstyle = padding-bottom :0.5em; padding-top: 0; text-align: left; | expanded = | liststyle = padding-top: 0; text-align: left; |listtitlestyle = text-align:left; background:lavender;

| title =

Flag of Europe.svgОваа статија е дел од серијалот за
политиката на
Европска Унија

| list1name = Земји членки | list1title = Земји-членки (Предлошка:EUnum)

| list1 =Европската Унија од 31 Јануари 2020

Former member states (1)

| list2name = договори | list2title = Treaties | list2 =Treaties of accession

Treaties of succession

Other treaties

Abandoned treaties and agreements

| list3name = executive | list3title = Executive | list3 = Предлошка:Претседател на Европскиот совет

Поврзано[уреди извор]

Комитетот на регионите е советодавно тело на Европската Унија коешто се состои од претставници од регионалните и од локалните власти на земјите членки. Ги артикулира интересите на регионите на европско ниво. Има ист број членови по земја како и Економско-социјалниот комитет. Во однос на проширувањето, бројот на членовите е ограничен на 350. Договорот од Ница, исто така, предвидува членовите на Комитетот да бидат избрани од властите што ги претставуваат или да бидат политички одговорни пред нив.

Во моментот распоредот на членовите по земји е следен:

Земја Членови
Франција 24
Германија 24
Италија 24
Обединето Кралство 24
Полска 21
Шпанија 21
Романија 15
Австрија 12
Белгија 12
Бугарија 12
Чешка 12
Грција 12
Унгарија 12
Холандија 12
Португалија 12
Шведска 12
Данска 9
Финска 9
Ирска 9
Литванија 9
Словачка 9
Естонија 7
Латвија 7
Словенија 7
Кипар 6
Луксембург 6
Малта 5