Коментар на Наум

Од Википедија — слободната енциклопедија

Коментар на Наум означен како 4QpNah е дел од Свитоците на Мртвото Море, најден во пештерата 4 кај Кумран. Откриен е во август 1952 година. Ракописот содржи стихови од библиската Книга на пророкот Наум.[1]

Коментарот кој се однесува на историски настан се однесува на делот од „Книга на пророкот Наум“ 2:11b: „Онаму каде лавовите влегуваат, таму одат и младенчињата...“

"[Ова се однесува на Деметриј, кралот на Грција, кој сакаше да влезе во Ерусалим преку оние кои сакаат ласкање; [но никогаш не падна под] власт на кралевите на Грцијаод Антиохиј до појавата на владетелите на Китим...."[2]

Според Лери Р. Хелјер и други научници, Деметриј што се споменува во текстот е Деметриј III Евкер (95-88 г. п.н.е.), селевкидски крал кој го победил Александар Јанеј во битка, но бил присилен да се повлече во Сирија. Според тоа, „оние кои сакаат ласкање“ се Фарисеите.[3]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Allegro, John M., Qumran Cave 4, I (4Q158-4Q186) DJD V. (Oxford, 1968) editio princeps, pp. 37–42.
 • Berrin, Shani L., The Pesher Nahum Scroll from Qumran: An Exegetical Study of 4Q169. (Leiden: BRILL, 2004) ISBN 978-9004124844
 • Berrin, Shani L., "Pesher Nahum" in Encyclopedia of the Dead Sea Scrolls, eds Lawrence H. Schiffman and James C. VanderKam, Volume 2. (Oxford, 2000) ISBN 0-19-513797-3, pp. 653–655.
 • Doudna, Gregory, 4Q Pesher Nahum: A Critical Edition. (Sheffield Academic Press, 2002) ISBN 978-1841271569
 • Charlesworth, James H., Henry W. L. Rietz, Casey D. Elledge, and Lidija Novakovic. Pesharim, Other Commentaries, and Related Documents. The Dead Sea Scrolls: Hebrew, Aramaic, and Greek Texts with English Translations 6b. Louisville: Westminster John Knox, 2002. (More recent publication of the Hebrew text and English translation on facing pages)
 • Cross, Frank Moore. The Ancient Library of Qumran. 3d ed. Minneapolis: Fortress, 1995. (General reading on the Dead Sea Scrolls in general, their discovery, and contents)
 • Ingrassia, David,(2002)CLASS 3 Biblical Commentaries:Pesharim. Архивирано на 4 декември 2004 г. Dead Sea Scrolls and the Bible.
 • Dead Sea Scrolls Pesher Nahum Архивирано на 20 октомври 2011 г.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Shani L. Berrin (2004). The Pesher Nahum Scroll from Qumran: An Exegetical Study of 4Q169. BRILL. стр. 1.
 2. Translation by E.M. Cook in Michael Wise, Martin Abegg Jr, & Edward Cook, уред. (1996). The Dead Sea Scrolls: A New Translation. HarperSanFrancisco. стр. 217.CS1-одржување: повеќе имиња: список на уредници (link)
 3. Larry R. Helyer, Exploring Jewish Literature of the Second Temple Period. InterVarsity Press, 2002 ISBN 0830826785