Колонка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Колонка (полски: Kolonka) е село во Мазовското Војводство, Радомски округ, Полска. Од 1975 до 1998, селото припаѓало на поранешното Радомското Војводство.

За време на Втората светска војна, во шумата кај Колонка дејствувала герилската групаАрмија Крајова“. Поручникот Лонгин Дабковски и Станислав Сичек „Јелен“ ја презеле командата врз оваа група.

Од 1945 до 1975, селото припаѓало на поранешното Келечкото Војводство, а од 1975 до 1998 на поранешното Радомско Војводство.

Во Колонка се наоѓа стадионот на Народниот спортскиот клуб „Јодла Једлниа-Летниско“ (LKS Jodła Jedlnia-Letnisko) (од 1949).

Слики[уреди | уреди извор]