Прејди на содржината

Колонизација на Антарктикот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Territorial claims of Antarctica according to the Антарктичкиот договор:

Колонизација на Антарктикот се однесува на воспоставување на цивилни населби на Антарктикот со луѓе, вклучително и семејства, кои живеат на континентот Антарктик. Во моментов, континентот е домаќин на само две цивилни колонии, аргентинската администрација Базата Есперанца и чилеанската Вила Лас Естрелас, исто така како околу 70 научни и воени бази со главно привремена минлива популација на научници и помошен персонал од луѓе од целиот свет. Антарктикот е единствениот континент на Земјата без домородни луѓе, и покрај неговата близина со Аргентина и Чиле на Антарктичкиот Полуостров[1]. Во моментов, научниците и персоналот од 30 земји живеат на околу 70 бази (40 во текот на целата година и 30 само лето), со приближно население од 4.000 во лето и 1.000 во зима. Имаше најмалку единаесет раѓања на луѓе на Антарктикот, почнувајќи со едно во 1978 година во Аргентинска населба, со уште седум во таа база и три во чилеанска населба .

Антарктичкиот договорен систем се серија меѓународни договори, во моментов ги ограничуваат активностите на Антарктикот. Ќе треба да се измени или напушти пред легално да се случи дополнителна колонизација од големи размери (што се совпаѓа со националните територијални претензии), особено во однос на Протоколот за заштита на животната средина кон Договорот за Антарктикот.

Минатите шпекулации за колонизација[уреди | уреди извор]

Идејата вообичаена во 1950-тите беше градовите на Антарктикот да бидат затворени под стаклени куполи. Регулирањето на моќноста и температурата на куполите би дошло од атомски генератори надвор од овие куполи. Додека Советите користеле термални генератори на радиоизотоп на некои од нивните оддалечени локации на Арктикот и Антарктикот, американците експериментирале со јадрено цепење, надоградувајќи ја нивната програма за атомска централа на армијата. Реактор за јадрена енергија PM-3A во станицата Мекмердо беше зафатен со проблеми со доверливоста (постигнувајќи фактор на достапност од само 74%)

Бакминстер Фулер, развивачот на геодетската купола, ја покрена можноста за антарктик градови со купола што ќе овозможи контролирана клима и градби подигнати под куполата. Неговиот прв специфичен објавен предлог за град со купола во 1965 година го дискутираше Антарктикот како најверојатна прва локација за таков проект. Втората база во станицата Амундсен-Скот (управувана 1975-2003) наликува на намалена верзија на оваа идеја; тој е доволно голем за да покрие само неколку научни градби.

Во 1971 година, тим предводен од германскиот архитект Фреи Ото направи физибилити студија за градска купола на поддржана од воздух градска купола на два километри во која може да се сместат 40.000 жители.

Идни услови[уреди | уреди извор]

Иако денес околината на Антарктикот е многу сурова, условите може да станат подобри во иднина. Се сугерираше дека, како резултат на долгорочните ефекти на глобалното затоплување, на почетокот на 22-от век делови од Западен Антарктик ќе доживеат слични климатски услови како оние кои се наоѓаат денес во Алјаска и Северна Скандинавија.<ref. >> }}</ref> Дури и земјоделството и одгледувањето култури би можеле да бидат возможни во некои од најсеверните области на Антарктикот.

Се предлага растенијата и габите да најдат поволна средина околу вулканите на Антарктикот за да растат, што е навестување каде би можеле да се доведат првите земјоделски напори. Се верува дека тие домородни видови ќе исчезнат со потопло време и доаѓањето на посилни видови. Луѓето се одговорни за воведувањето на 200 до 300 надворешни видови на континентот.

Неодамнешните научни истражувања на област во близина на Јужниот Пол открија висока геотермална топлина што се пробива на површината одоздола.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Modern Colonialism In Antarctica: The Coldest Battlefield Of The Cold War“. Архивирано од изворникот на 2022-09-20. Посетено на 2022-09-17.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]