Прејди на содржината

Колиндеров каталог

Од Википедија — слободната енциклопедија
Колиндеров каталог
Колиндер 399 — истакнат астеризам во соѕвездието Лисица.
Вид пописАстрономски каталог Уреди на Википодатоците
Наречен поПер Колиндер Уреди на Википодатоците
Објавен1931 Уреди на Википодатоците
Страница на Ризницата Поврзано на Ризницата

Колиндеров каталог (англиски: Collinder catalogue) — астрономски каталог од 471 расеано ѕвездено јато изготвен од шведскиот астроном Пер Колиндер. Објавен е во 1931 г. како прилог кон неговиот труд „За структурните својства на расеаните галактички јата и нивната просторна распределба“ (On structural properties of open galactic clusters and their spatial distribution).[1] Телата од каталогот се означени со „Колиндер“ (Collinder), како на пр. „Колиндер 399“. Застарените претставки се од обликот Col + каталошки број или Cr + каталошки број, како н апр. „Cr 399“.[2]

Накратко

[уреди | уреди извор]

Колиндерови тела кои воедно се Месјеови

[уреди | уреди извор]

Колиндеровиот каталог опфаќа 29 тела кои се дел од Месјеовиот каталог:

Колиндерови тела кои воедно се Колдвелови

[уреди | уреди извор]

Мелотовиот каталог е изработен 64 години пред познатиот Колдвелов каталог. Колиндеровиот содржи 28 тела кои се опфатени во него:

Колиндерови тела

[уреди | уреди извор]
Колиндеров
број
NGC/IC-
број
Други имиња Слика Вид на тело Соѕвездие Прив.
велич.
Cr 1 NGC 103 расеано јато Касиопеја 9,8
Cr 2 NGC 129 расеано јато Касиопеја 6,5
Cr 3 NGC 133 расеано јато Касиопеја 9,4
Cr 4 NGC 136 расеано јато Касиопеја 11,3
Cr 5 NGC 146 расеано јато Касиопеја 9,1
Cr 6 NGC 188 расеано јато Кефеј 8,1
Cr 7 NGC 225 расеано јато Касиопеја 7,0
Cr 8 IC 1590 расеано јато Касиопеја 7,4
Cr 9 NGC 366 расеано јато Касиопеја 12,0
Cr 10 NGC 381 расеано јато Касиопеја 9,3
Cr 11 NGC 436 расеано јато Касиопеја 8,8
Cr 12 NGC 457 Був или ET расеано јато Касиопеја 6,4
Cr 13 NGC 559 расеано јато Касиопеја 9,5
Cr 14 NGC 581 расеано јато Касиопеја 7,4
Cr 15
Трумплер 1 расеано јато Касиопеја 8,1
Cr 16 NGC 609 расеано јато Касиопеја 11,0
Cr 17 NGC 637 расеано јато Касиопеја 8,2
Cr 18 NGC 654 расеано јато Касиопеја 6,5
Cr 19 NGC 659 расеано јато Касиопеја 7,9
Cr 20 NGC 663 расеано јато Касиопеја 7,1
Cr 21
астеризам Триаголник 7,3
Cr 22 NGC 744 расеано јато Персеј 7,9
Cr 23 NGC 752 расеано јато Андромеда 5,7
Cr 24 NGC 869 h Персеј од Двојното Јато расеано јато Персеј 5,3
Cr 25 NGC 884 χ Персеј од Двојното Јато расеано јато Персеј 6,1
Cr 26 IC 1805 расеано јато Касиопеја 7,9
Cr 27 NGC 956 астеризам Андромеда 8,9
Cr 28 NGC 957 расеано јато Персеј 7,6
Cr 29
Трумплер 2 расеано јато Персеј 5,9
Cr 30 NGC 1027 расеано јато Касиопеја 6,7
Cr 31 NGC 1039 расеано јато Персеј 5,2
Cr 32 IC 1848 Вестерхаут 5 расеано јато Касиопеја 6,5
Cr 33 IC 1848 Вестерхаут 5 расеано јато Касиопеја 5,9
Cr 34 IC 1848 Вестерхаут 5 расеано јато Касиопеја 6,8
Cr 35 NGC 1193 расеано јато Персеј 12,6
Cr 36
Трумплер 3 расеано јато Касиопеја 7,0
Cr 37 NGC 1220 расеано јато Персеј 11,8
Cr 38 NGC 2169 јато 37 расеано јато Орион 8,4
Cr 39
Алфа Персеј расеано јато Персеј 1,2
Cr 40 NGC 1342 расеано јато Персеј 6,7
Cr 41 IC 348 расеано јато Персеј 7,3
Cr 42
Плејади расеано јато Бик 1,2
Cr 43 NGC 1444 расеано јато Персеј 6,6
Cr 44 NGC 1496 расеано јато Персеј 9,6
Cr 45 NGC 1502 расеано јато Жирафа 6,9
Cr 46 NGC 1513 расеано јато Персеј 8,4
Cr 47 NGC 1528 расеано јато Персеј 6,4
Cr 48 IC 361 расеано јато Жирафа 11,7
Cr 49 NGC 1545 расеано јато Персеј 6,2
Cr 50
Хијади расеано јато Бик 0,5
Cr 51 NGC 1582 расеано јато Персеј 7,0
Cr 52 NGC 1605 расеано јато Персеј 10,7
Cr 53 NGC 1624 расеано јато Персеј 11,8
Cr 54 NGC 1647 расеано јато Бик 6,4
Cr 55 NGC 1662 расеано јато Орион 6,4
Cr 56 NGC 1664 расеано јато Кочијаш 7,6
Cr 57 NGC 1746 астеризам Бик 6,1
Cr 58 NGC 1778 расеано јато Кочијаш 7,7
Cr 59 NGC 1807 расеано јато Орион, Бик 7,0
Cr 60 NGC 1817 расеано јато Бик 7,7
Cr 61 NGC 1857 расеано јато Кочијаш 7,0
Cr 62
расеано јато Кочијаш 4,2
Cr 63 NGC 1893 расеано јато Кочијаш 7,5
Cr 64 NGC 1883 расеано јато Кочијаш 12,0
Cr 65
расеано јато Бик 3,0
Cr 66 NGC 1907 расеано јато Кочијаш 8,2
Cr 67 NGC 1912 расеано јато Кочијаш 6,4
Cr 68 NGC 1931 расеано јато Кочијаш 10,1
Cr 69
Ламбда Орион расеано јато Орион 2,8
Cr 70
Орионов Појас расеано јато Орион 0,6
Cr 71 NGC 1960 расеано јато Кочијаш 6,0
Cr 72 NGC 1980 Долен Меч расеано јато Орион 2,5
Cr 73 NGC 1981 Горен Меч расеано јато Орион 4,2
Cr 74
расеано јато Орион 14,4
Cr 75 NGC 2099 расеано јато Кочијаш 5,6
Cr 76 NGC 2112 расеано јато Орион 9,1
Cr 77 NGC 2129 расеано јато Близнаци 6,7
Cr 78 NGC 2126 расеано јато Кочијаш 10,2
Cr 79 NGC 2141 расеано јато Орион 9,4
Cr 80
Трумплер 4 расеано јато Близнаци 8,4
Cr 81 NGC 2158 расеано јато Близнаци 8,6
Cr 82 NGC 2168 расеано јато Близнаци 5,1
Cr 83 NGC 2169 јато 37 расеано јато Орион 5,9
Cr 84 NGC 2175 расеано јато Орион 6,8
Cr 85 NGC 2186 расеано јато Орион 8,7
Cr 86 NGC 2192 расеано јато Кочијаш 10,9
Cr 87 NGC 2194 расеано јато Орион 8,5
Cr 88 NGC 2204 расеано јато Големо Куче 8,6
Cr 89
расеано јато Близнаци 5,7
Cr 90 NGC 2215 расеано јато Еднорог 8,4
Cr 91
расеано јато Еднорог 6,4
Cr 92
расеано јато Еднорог 8,6
Cr 93 NGC 2232 расеано јато Еднорог 4,2
Cr 94 NGC 2236 расеано јато Еднорог 8,5
Cr 95
расеано јато Еднорог
Cr 96
расеано јато Еднорог 7,3
Cr 97
расеано јато Еднорог 5,4
Cr 98 NGC 2243 расеано јато Големо Куче 9,4
Cr 99 NGC 2244 Сателит расеано јато Еднорог 4,8
Cr 100 NGC 2250 расеано јато Еднорог 8,9
Cr 101 NGC 2251 расеано јато Еднорог 7,3
Cr 102 NGC 2252 расеано јато Еднорог 7,7
Cr 103 NGC 2254 расеано јато Еднорог 9,1
Cr 104
расеано јато Еднорог 9,6
Cr 105
Трумплер 5 расеано јато Еднорог 10,9
Cr 106
расеано јато Еднорог 4,6
Cr 107
расеано јато Еднорог 5,1
Cr 108 NGC 2259 расеано јато Еднорог 10,8
Cr 109 NGC 2262 расеано јато Еднорог 11,3
Cr 110
расеано јато Еднорог 10,5
Cr 111
расеано јато Еднорог 7,0
Cr 112 NGC 2264 Новогодишна Елка расеано јато Еднорог 4,1
Cr 113 NGC 2266 расеано јато Близнаци 9,5
Cr 114 NGC 2269 расеано јато Еднорог 10,0
Cr 115
расеано јато Еднорог 9,2
Cr 116 NGC 2281 расеано јато Кочијаш 5,4
Cr 117 NGC 2286 расеано јато Еднорог 7,5
Cr 118 NGC 2287 расеано јато Големо Куче 4,5
Cr 119 NGC 2301 расеано јато Еднорог 6,0
Cr 120 NGC 2304 расеано јато Близнаци 10,0
Cr 121
расеано јато Големо Куче 2,6
Cr 122 NGC 2309 расеано јато Еднорог 10,5
Cr 123 NGC 2311 расеано јато Еднорог 9,6
Cr 124 NGC 2323 расеано јато Еднорог 5,9
Cr 125 NGC 2324 расеано јато Еднорог 8,4
Cr 126 NGC 2331 расеано јато Близнаци 8,5
Cr 127 NGC 2335 расеано јато Еднорог 7,2
Cr 128 NGC 2343 расеано јато Еднорог 6,7
Cr 129 NGC 2345 расеано јато Големо Куче 7,7
Cr 130 NGC 2353 расеано јато Еднорог 7,1
Cr 131 NGC 2354 расеано јато Големо Куче 6,5
Cr 132
расеано јато Големо Куче 3,6
Cr 133 NGC 2355 расеано јато Близнаци 9,7
Cr 134 NGC 2360 Каролинино Јато расеано јато Големо Куче 7,2
Cr 135
Пи Крма расеано јато Крма 2,1
Cr 136 NGC 2362 Тау Големо Куче расеано јато Големо Куче 3,8
Cr 137 NGC 2367 расеано јато Големо Куче 7,9
Cr 138 NGC 2368 расеано јато Еднорог 11,8
Cr 139 NGC 2374 расеано јато Големо Куче 8,0
Cr 140
расеано јато Големо Куче 3,5
Cr 141 NGC 2383 расеано јато Големо Куче 8,4
Cr 142 NGC 2384a расеано јато Големо Куче 7,4
Cr 143 NGC 2384b расеано јато Големо Куче 7,4
Cr 144 NGC 2395 расеано јато Близнаци 8,0
Cr 145
Трумплер 6 расеано јато Големо Куче 10,0
Cr 146
Трумплер 7 расеано јато Крма 7,9
Cr 147
Мелот 66 расеано јато Крма 7,8
Cr 148 NGC 2396 расеано јато Крма 7,4
Cr 149 NGC 2401 расеано јато Крма 12,6
Cr 150 NGC 2414 расеано јато Крма 7,9
Cr 151 NGC 2421 расеано јато Крма 8,3
Cr 152 NGC 2422 расеано јато Крма 4,4
Cr 153 NGC 2423 расеано јато Крма 6,7
Cr 154 NGC 2420 расеано јато Близнаци 8,3
Cr 155
Мелот 71 расеано јато Крма 7,1
Cr 156
Мелот 72 расеано јато Еднорог 10,1
Cr 157 NGC 2432 расеано јато Крма 10,2
Cr 158 NGC 2439 расеано јато Крма 6,9
Cr 159 NGC 2437 расеано јато Крма 6,1
Cr 160 NGC 2447 расеано јато Крма 6,2
Cr 161 NGC 2451 расеано јато Крма 2,8
Cr 162 NGC 2453 расеано јато Крма 8,3
Cr 163 NGC 2455 расеано јато Крма 10,2
Cr 164 NGC 2467 расеано јато Крма 7,1
Cr 165 NGC 2477 расеано јато Крма 5,8
Cr 166 NGC 2482 расеано јато Крма 7,3
Cr 167
Трумплер 8 расеано јато Крма 9,6
Cr 168
Трумплер 9 расеано јато Крма 8,7
Cr 169 NGC 2489 расеано јато Крма 7,9
Cr 170 NGC 2506 расеано јато Еднорог 7,6
Cr 171 NGC 2509 расеано јато Крма 9,3
Cr 172 NGC 2516 Јужни Јасли расеано јато Кобилица 3,8
Cr 173
расеано јато Крма, Едро 0,6
Cr 174 NGC 2527 расеано јато Крма 6,5
Cr 175 NGC 2533 расеано јато Крма 7,6
Cr 176 NGC 2539 расеано јато Крма 6,5
Cr 177 NGC 2547 расеано јато Едро 4,7
Cr 178 NGC 2546 расеано јато Крма 6,3
Cr 179 NGC 2548 расеано јато Водна Змија 5,8
Cr 180 NGC 2567 расеано јато Крма 7,4
Cr 181 NGC 2571 расеано јато Крма 7,0
Cr 182 NGC 2579 расеано јато Крма 7,5
Cr 183 NGC 2580 расеано јато Крма 9,7
Cr 184 NGC 2587 расеано јато Крма 9,2
Cr 185
расеано јато Крма 7,8
Cr 186 NGC 2588 расеано јато Крма 11,8
Cr 187
расеано јато Крма 9,6
Cr 188 NGC 2627 расеано јато Компас 8,4
Cr 189 NGC 2632 Јасли расеано јато Рак 3,1
Cr 190 NGC 2635 расеано јато Компас 11,2
Cr 191 IC 2391 Омикрон Едро расеано јато Едро 2,0
Cr 192 IC 2395 расеано јато Едро 4,0
Cr 193 NGC 2660 расеано јато Едро 8,8
Cr 194 NGC 2659 расеано јато Едро 8,6
Cr 195 NGC 2658 расеано јато Компас 9,2
Cr 196
расеано јато Компас 10,5
Cr 197
расеано јато Едро 6,7
Cr 198
расеано јато Компас 11,2
Cr 199 NGC 2669 расеано јато Едро 6,1
Cr 200 NGC 2670 расеано јато Едро 7,8
Cr 201 NGC 2671 расеано јато Едро 11,6
Cr 202 NGC 2669 Харвард 3 расеано јато Едро 6,1
Cr 203
Трумплер 10 расеано јато Едро 5,0
Cr 204 NGC 2682 расеано јато Рак 6,9
Cr 205
Маркарјан 18 расеано јато Рак 7,8
Cr 206 NGC 2818A расеано јато Компас 8,2
Cr 207 NGC 2849 расеано јато Едро 12,5
Cr 208 IC 2488 расеано јато Едро 7,4
Cr 209 NGC 2910 расеано јато Едро 7,2
Cr 210 NGC 2925 расеано јато Едро 8,3
Cr 211 NGC 2972 расеано јато Едро 9,9
Cr 212 NGC 3033 расеано јато Едро 8,8
Cr 213
расеано јато Едро 9,2
Cr 214 NGC 3105 расеано јато Едро 9,7
Cr 215 NGC 3114 расеано јато Кобилица 4,2
Cr 216
Трумплер 11 расеано јато Кобилица 8,1
Cr 217
Трумплер 12 расеано јато Кобилица 8,8
Cr 218 NGC 3228 расеано јато Едро 6,0
Cr 219
Трумплер 13 расеано јато Кобилица 11,3
Cr 220
расеано јато Кобилица 7,6
Cr 221 NGC 3255 расеано јато Кобилица 11,0
Cr 222 IC 2581 расеано јато Кобилица 4,0
Cr 223
расеано јато Кобилица 9,4
Cr 224 NGC 3293 расеано јато Кобилица 4,7
Cr 225 NGC 3324 расеано јато Кобилица 6,7
Cr 226 NGC 3330 расеано јато Едро 7,4
Cr 227
Мелот 101 расеано јато Кобилица 8,0
Cr 228
расеано јато Кобилица 4,4
Cr 229 IC 2602 Тета Кобилица, Јужни Плејади расеано јато Кобилица 1,0
Cr 230
Трумплер 14 расеано јато Кобилица 5,5
Cr 231
Трумплер 15 расеано јато Кобилица 7,0
Cr 232
расеано јато Кобилица 6,8
Cr 233
Трумплер 16 расеано јато Кобилица 5,0
Cr 234
[б 1] расеано јато Кобилица 5,0
Cr 235
Трумплер 17 расеано јато Кобилица 8,4
Cr 236
расеано јато Кобилица 7,7
Cr 237 NGC 3496 расеано јато Кобилица 8,2
Cr 238 NGC 3532 Желбовен Бунар расеано јато Кобилица 3,0
Cr 239 NGC 3572 расеано јато Кобилица 6,6
Cr 240
расеано јато Кобилица 3,9 [3]
Cr 241
Трумплер 18 расеано јато Кобилица 6,9
Cr 242 NGC 3590 расеано јато Кобилица 8,2
Cr 243
Трумплер 19 расеано јато Кобилица 9,6
Cr 244 NGC 3603 расеано јато Кобилица 9,1
Cr 245 IC 2714 расеано јато Кобилица 8,0
Cr 246
Мелот 105 расеано јато Кобилица 8,5
Cr 247 NGC 3680 расеано јато Кобилица 7,6
Cr 248 NGC 3766 Бисерно Јато расеано јато Кентаур 5,3
Cr 249
расеано јато Кентаур 4,0
Cr 250 NGC 3960 расеано јато Кентаур 8,3
Cr 251 NGC 4052 расеано јато Јужен Крст 8,8
Cr 252 NGC 4103 расеано јато Јужен Крст 7,4
Cr 253 NGC 4203 расеано јато Кентаур 9,4
Cr 254 NGC 4337 расеано јато Јужен Крст 8,9
Cr 255 NGC 4349 расеано јато Јужен Крст 7,4
Cr 256
Коса расеано јато Береникина Коса 1,8
Cr 257
расеано јато Јужен Крст
Cr 258
расеано јато Јужен Крст 7,1
Cr 259 NGC 4439 расеано јато Јужен Крст 8,4
Cr 260 NGC 4463 расеано јато Мува 7,2
Cr 261
расеано јато Мува 10,7
Cr 262
Трумплер 20 расеано јато Јужен Крст 10,1
Cr 263 NGC 4609 расеано јато Јужен Крст 6,9
Cr 264 NGC 4755 Кутија за Накит расеано јато Јужен Крст 4,2
Cr 265 NGC 4815 расеано јато Мува 8,6
Cr 266 NGC 4852 расеано јато Кентаур 8,9
Cr 267 NGC 5053 збиено јато Береникина Коса 9,0
Cr 268
расеано јато Мува 9,5
Cr 269
расеано јато Мува 9,2
Cr 270 NGC 5138 расеано јато Кентаур 7,6
Cr 271
расеано јато Кентаур 8,7
Cr 272
расеано јато Кентаур 7,7
Cr 273 NGC 5168 расеано јато Кентаур 9,1
Cr 274
Трумплер 21 расеано јато Кентаур 7,7
Cr 275
расеано јато Кентаур 10,2
Cr 276 NGC 5281 расеано јато Кентаур 5,9
Cr 277
расеано јато Шестар 9,2
Cr 278 NGC 5288 расеано јато Шестар 11,8
Cr 279 NGC 5316 расеано јато Кентаур 6,0
Cr 280 NGC 5460 расеано јато Кентаур 5,6
Cr 281 NGC 5606 расеано јато Кентаур 7,7
Cr 282 NGC 5617 расеано јато Кентаур 6,3
Cr 283
Трумплер 22 расеано јато Кентаур 7,9
Cr 284 NGC 5662 расеано јато Кентаур 5,5
Cr 285
подвижна група во Голема Мечка подвижна група Голема Мечка 4,4
Cr 286 NGC 5715 расеано јато Шестар 9,8
Cr 287 NGC 5749 расеано јато Волк 8,8
Cr 288 NGC 5764 расеано јато Волк 12,6
Cr 289 NGC 5822 расеано јато Волк 6,5
Cr 290 NGC 5823 расеано јато Шестар 7,9
Cr 291 NGC 5925 расеано јато Рамнило 8,4
Cr 292
расеано јато Рамнило 7,9
Cr 293 NGC 5999 расеано јато Рамнило 9,0
Cr 294 NGC 6005 расеано јато Рамнило 10,7
Cr 295
Трумплер 23 расеано јато Рамнило 11,2
Cr 296 NGC 6025 расеано јато Јужен Триаголник 5,1
Cr 297 NGC 6031 расеано јато Рамнило 8,5
Cr 298 NGC 6067 расеано јато Рамнило 5,6
Cr 299
Харвард 10 расеано јато Рамнило 6,9
Cr 300 NGC 6087 S Рамнило расеано јато Рамнило 5,4
Cr 301 NGC 6124 расеано јато Скорпија 5,8
Cr 302
Горноскорписко здружение ѕвездено здружение Скорпија 1,0
Cr 303 NGC 6134 расеано јато Рамнило 7,2
Cr 304 NGC 6152 расеано јато Рамнило 8,1
Cr 305 NGC 6167 расеано јато Рамнило 6,7
Cr 306 NGC 6169 расеано јато Рамнило 6,6
Cr 307
расеано јато Рамнило 9,2
Cr 308 NGC 6178 расеано јато Скорпија 7,2
Cr 309 NGC 6192 расеано јато Скорпија 8,5
Cr 310 NGC 6193 расеано јато Олтар 5,2
Cr 311 NGC 6200 расеано јато Олтар 7,4
Cr 312 NGC 6204 расеано јато Олтар 8,2
Cr 313 NGC 6208 расеано јато Олтар 7,2
Cr 314 NGC 6222 расеано јато Скорпија 10,1
Cr 315 NGC 6231 расеано јато Скорпија 2,6
Cr 316
[б 2] расеано јато Скорпија 6,6
Cr 317 NGC 6242 расеано јато Скорпија 6,4
Cr 318
Трумплер 24 расеано јато Скорпија 8,6
Cr 319 NGC 6249 расеано јато Скорпија 8,2
Cr 320 NGC 6250 расеано јато Олтар 5,9
Cr 321 NGC 6253 расеано јато Олтар 10,2
Cr 322 NGC 6259 расеано јато Скорпија 8,0
Cr 323 NGC 6268 расеано јато Скорпија 9,5
Cr 324 NGC 6281 расеано јато Скорпија 5,4
Cr 325 NGC 6318 расеано јато Скорпија 11,8
Cr 326 NGC 6322 расеано јато Скорпија 6,0
Cr 327 IC 4651 расеано јато Олтар 6,9
Cr 328 NGC 6352 збиено јато Олтар 7,8
Cr 329
Трумплер 25 расеано јато Скорпија 11,7
Cr 330 NGC 6355 збиено јато Змијоносец 8,6
Cr 331
Трумплер 26 расеано јато Змијоносец 9,5
Cr 332
расеано јато Скорпија 8,9
Cr 333
расеано јато Скорпија 9,8
Cr 334 NGC 6374
NGC 6383
расеано јато Скорпија 5,5
Cr 335 NGC 6383 расеано јато Скорпија 5,5
Cr 336
Трумплер 27 расеано јато Скорпија 6,7
Cr 337
Трумплер 28 расеано јато Скорпија 7,7
Cr 338
расеано јато Скорпија 8,0
Cr 339 NGC 6396 расеано јато Скорпија 8,5
Cr 340 NGC 6404 расеано јато Скорпија 10,6
Cr 341 NGC 6405 Пеперутка расеано јато Скорпија 4,2
Cr 342 NGC 6400 расеано јато Скорпија 8,8
Cr 343
Трумплер 29 расеано јато Скорпија 7,5
Cr 344 NGC 6416 расеано јато Скорпија 5,7
Cr 345
расеано јато Скорпија 10,9
Cr 346 NGC 6426 збиено јато Змијоносец 10,9
Cr 347
расеано јато Змијоносец 8,8
Cr 348 NGC 6425 расеано јато Скорпија 7,2
Cr 349 IC 4665 расеано јато Змијоносец 4,2
Cr 350
расеано јато Змијоносец 6,1
Cr 351
расеано јато Стрелец 9,3
Cr 352 NGC 6451 расеано јато Скорпија 8,2
Cr 353 NGC 6469 расеано јато Стрелец 8,2
Cr 354 NGC 6475 Птоломеево Јато расеано јато Скорпија 3,3
Cr 355
Трумплер 30 расеано јато Скорпија 8,8
Cr 356 NGC 6494 расеано јато Стрелец 5,5
Cr 357
Трумплер 31 расеано јато Стрелец 9,8
Cr 358 NGC 6507 расеано јато Стрелец 9,6
Cr 359
Мелот 186 расеано јато Змијоносец 3,0
Cr 360 NGC 6514 Триделна Маглина расеано јато Стрелец 6,3
Cr 361 NGC 6520 расеано јато Стрелец 7,6
Cr 362 NGC 6530 расеано јато Стрелец 4,6
Cr 363 NGC 6531 расеано јато Стрелец 5,9
Cr 364 NGC 6540 збиено јато Стрелец 9,3 [4]
Cr 365 NGC 6546 расеано јато Стрелец 8,0
Cr 366 NGC 6544 збиено јато Стрелец 7,5
Cr 367
расеано јато Стрелец 6,4
Cr 368 NGC 6558 збиено јато Стрелец 8,6
Cr 369 NGC 6568 расеано јато Стрелец 8,6
Cr 370 NGC 6583 расеано јато Стрелец 10,0
Cr 371 NGC 6595 расеано јато Стрелец 7,0
Cr 372
Трумплер 32 расеано јато Змија 12,2
Cr 373 NGC 6604 расеано јато Змија 6,5
Cr 374 NGC 6603 [б 3] расеано јато Стрелец 11,1
Cr 375 NGC 6611 маглина Орел расеано јато Змија 6,0
Cr 376 NGC 6613 расеано јато Стрелец 6,9
Cr 377
[б 4] расеано јато Стрелец 6,0
Cr 378
Трумплер 33 расеано јато Стрелец 7,8
Cr 379 NGC 6631 расеано јато Штит 11,7
Cr 380 NGC 6633 расеано јато Змијоносец 4,6
Cr 381 NGC 6642 збиено јато Стрелец 8,9
Cr 382 IC 4725 расеано јато Стрелец 4,6
Cr 383 NGC 6645 расеано јато Стрелец 8,5
Cr 384 NGC 6649 расеано јато Штит 8,9
Cr 385 NGC 6664 расеано јато Штит 7,8
Cr 386 IC 4756 расеано јато Змија 4,6
Cr 387
Трумплер 34 расеано јато Штит 8,6
Cr 388
Трумплер 35 расеано јато Штит 9,2
Cr 389 NGC 6694 расеано јато Штит 8,0
Cr 390 NGC 6704 расеано јато Штит 9,2
Cr 391 NGC 6705 Дива Патка расеано јато Штит 5,8
Cr 392 NGC 6709 расеано јато Орел 6,7
Cr 393 NGC 6716 расеано јато Стрелец 7,5
Cr 394
расеано јато Стрелец 6,3
Cr 395 NGC 6717 збиено јато Стрелец 8,4
Cr 396 NGC 6738 астеризам Орел 8,3
Cr 397 NGC 6755 расеано јато Орел 7,5
Cr 398 NGC 6756 расеано јато Орел 10,6
Cr 399
Елсуфиево Јато, Брокиево Јато,
Закачалка
астеризам Лисица 3,6
Cr 400 NGC 6802 расеано јато Лисица 8,8
Cr 401
расеано јато Орел 7,0
Cr 402 NGC 6811 расеано јато Лебед 6,8
Cr 403 NGC 6819 расеано јато Лебед 7,3
Cr 404
[б 5] расеано јато Лисица 14,9
Cr 405 NGC 6823 расеано јато Лисица 7,1
Cr 406 NGC 6830 расеано јато Лисица 7,9
Cr 407 NGC 6834 расеано јато Лебед 7,8
Cr 408
Харвард 20 расеано јато Стрела 7,7
Cr 409 NGC 6838 збиено јато Стрела 8,4
Cr 410 NGC 6846 расеано јато Лебед 14,2
Cr 411
Мелот 227 расеано јато Октант 5,3
Cr 412 NGC 6866 расеано јато Лебед 7,6
Cr 413 NGC 6871 расеано јато Лебед 5,2
Cr 414 IC 1311 збиено јато Лебед 13,1
Cr 415 NGC 6883 расеано јато Лебед 8,0
Cr 416 NGC 6882 расеано јато Лисица 8,1
Cr 417 NGC 6885 расеано јато Лисица 8,1
Cr 418 IC 4996 расеано јато Лебед 7,3
Cr 419
расеано јато Лебед 7,6
Cr 420 NGC 6910 расеано јато Лебед 7,4
Cr 421
расеано јато Лебед 10,1
Cr 422 NGC 6913 расеано јато Лебед 6,6
Cr 423 NGC 6939 расеано јато Кефеј 7,8
Cr 424 NGC 6940 расеано јато Лисица 6,3
Cr 425 NGC 6996 расеано јато Лебед 10,0
Cr 426 NGC 6994 астеризам Водолија 8,9
Cr 427
расеано јато Кефеј 13,8
Cr 428
расеано јато Лебед 8,7
Cr 429 NGC 7023 [б 6] расеано јато Кефеј 7,4
Cr 430 NGC 7031 расеано јато Лебед 9,1
Cr 431 IC 1369 расеано јато Лебед 7,6
Cr 432 NGC 7044 расеано јато Лебед 8,8
Cr 433 NGC 7062 расеано јато Лебед 12,0
Cr 434 NGC 7063 расеано јато Лебед 8,3
Cr 435 NGC 7067 расеано јато Лебед 7,0
Cr 436 NGC 7086 расеано јато Лебед 9,7
Cr 437 NGC 7092 расеано јато Лебед 8,4
Cr 438 NGC 7092 расеано јато Лебед 4,6
Cr 439 IC 1396 Сурла расеано јато Кефеј 3,5
Cr 440 NGC 7128 расеано јато Лебед 9,7
Cr 441 NGC 7129 расеано јато Кефеј 11,5
Cr 442 NGC 7142 расеано јато Кефеј 9,3
Cr 443 NGC 7160 расеано јато Кефеј 6,1
Cr 444 NGC 7209 расеано јато Гуштер 7,7
Cr 445 IC 1434 расеано јато Гуштер 9,0
Cr 446 NGC 7226 расеано јато Кефеј 9,6
Cr 447 NGC 7235 расеано јато Кефеј 7,7
Cr 448 NGC 7243 расеано јато Гуштер 6,4
Cr 449 NGC 7245 расеано јато Гуштер 9,2
Cr 450 NGC 7261 расеано јато Кефеј 8,4
Cr 451 NGC 7296 расеано јато Гуштер 9,7
Cr 452 NGC 7380 расеано јато Кефеј 7,2
Cr 453 NGC 7419 расеано јато Кефеј 13,0
Cr 454 NGC 7510 расеано јато Кефеј 7,9
Cr 455 NGC 7654 расеано јато Касиопеја 6,9
Cr 456 NGC 7686 расеано јато Андромеда 5,6
Cr 457 NGC 7762 расеано јато Кефеј 10,0
Cr 458
Харвард 21 расеано јато Касиопеја 9,0
Cr 459 NGC 7788 расеано јато Касиопеја 9,4
Cr 460 NGC 7789 Каролинина Роза расеано јато Касиопеја 6,7
Cr 461 NGC 7790 расеано јато Касиопеја 8,5
Cr 462 NGC 189 расеано јато Касиопеја 8,8
Cr 463
расеано јато Касиопеја 5,7 [5]
Cr 464
расеано јато Жирафа 4,2
Cr 465
расеано јато Еднорог 10,1
Cr 466
расеано јато Еднорог 11,1
Cr 467
расеано јато Еднорог 10,1
Cr 468
расеано јато Стрелец 11,0
Cr 469
расеано јато Стрелец 9,1
Cr 470 IC 5146 расеано јато Лебед 7,2
Cr 471
[б 7] расеано јато Кефеј
 1. Го опфаќа само јужниот дел на Трумплер 16.
 2. Преклопено врз Трумплер 24.
 3. Сместено во Месје 24.
 4. Поврзано со Месје 17.
 5. Поврзано со NGC 6820.
 6. Сместено во маглината Перуника.
 7. Поврзано со IC 5146.
Колиндер 346 бил погрешно сметан за расеано јато, но впрочем е збиено.

Постојат извесни грешки во Колинеровиот список, или на места што се повикуваат на него. На пример:[6][7]

 • Cr 21, 27, 57, 396, 399 и 426 се астеризми.
 • Cr 32, 33 и 34 всушност се делови на многу поголемото јато IC 1848.
 • Постои сомнеж дали Cr 84, 182, 221, 254, 265, 269, 283, 294, 336, 387, 404, 425, 456 и 458 навистина се расеани јата.
 • Положбите на Cr 109 и 185 се неточни.
 • Cr 202 впрочем е средишниот згуснат дел на многу поголемото јато Cr 199.
 • За Cr 220 Колиндер сметал дека е NGC 3247, но ова е сосем ново јато.
 • Cr 234 се применува за јужниот дел на многу поголемото јато Cr 233.
 • Cr 240 впрочем е средишниот згуснат дел на многу поголемото јато Cr 239.
 • Cr 267, 328, 330, 346, 364, 366, 368, 381, 395, 409 и 414 се збиени јата.
 • Cr 334 и 335 се дупликати на едно исто тело.
 • Изворниот истозначник на даден на Cr 339 е галаксијата NGC 6393. Исправниот е NGC 6396.
 • Изворниот истозначник на даден на Cr 371 е маглината која опкружува расеано јато кое Колиндер го открил. Не бил свесен дека е првиот кој ја прави таа разлика.
 • Cr 374 е дел од многу поголемото јато Месје 24.
 • Колиндер погрешно сметал дека Месје 11 е збиено јато.
 • Колиндеровиот опис на Месје 73 впрочем се однесува на Месје 72, кој е збиено јато, а не телото пердвидено да биде Cr. 426.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 • Мелотов каталог — сличен каталог на ѕвездени јата објавен од Филибер Жак Мелот во 1915 г.
 • Трумплеров каталог — сличен каталог на расеани јата објавен од Роберт Јулиус Трумплер во 1930 г.
 1. Collinder, Per (1931). „On Structural Properties of Open Galactic Clusters and their Spatial Distribution. Catalog of Open Galactic Clusters“. Annals of the Observatory of Lund. 2: B1–B46. Bibcode:1931AnLun...2....1C.
 2. „Dictionary of Nomenclature of Celestial Objects“. Simbad. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. 1 декември 2014. Посетено на 18 декември 2014.
 3. „Cl Collinder 240“. sim-id. Посетено на 10 јуни 2020.
 4. „NGC 6540“. Посетено на 15 јануари 2016.
 5. „Cl Collinder 463“. sim-id. Посетено на 10 јуни 2020.
 6. Archinal, B. A., and S. J. Hynes. 2003. Star Clusters, Richmond, VA: Willmann-Bell
 7. „The Collinder Catalog (updated) - Articles“. Cloudy Nights (англиски). Посетено на 29 мај 2020.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]