Коле Арсовски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коле Арсовски
Роден 11 ноември, 1925 година
Горно Кратово, Македонија под окупација на Кралство СХС
Починал мај, 1945 година
Загреб, Хрватска
Националност Македонец

Коле Герасимов Арсовски (11 ноември 1925 во Горно Кратово, Кратовско1945 во Загреб, Хрватска) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Потекнува од крајно бедно земјоделско семејство. Недостапноста на училиштето за широките народни маси во Кралство Југославија, го остава неписмен. Самиот ја почувствувал оваа неправда и свој недостаток. Вложил сопствен напор ѝ научил ѝ да чита и да пишува. Како овчарче, пасејќи го стадото овци на падините на планината Лисец-Кратовско, воспоставил врска со Народноослободителната војска на Македонија. Средбите со партизаните кај него развиле симпатии кон НОВ и револуцијата, по што самиот решава да се вклучи и да го даде својот придонес во борбите против окупаторот и домашните предавници (бугаромани), а за ослободување на својата татковина Македонија.[1]

Во почетокот на септември 1944 година, го оставил своето стадо на еден свој пријател и се приклучил кон народноослободителната војска. Од тој ден учествува во сите борби на бригадата. Бил испратен ѝ на Сремскиот фронт. По конечното ослободување на Југославија учествувал во борбите за прочистување на Југославија од остатоците на усташките банди. Во една борба, во близината на Загреб, бил смртно погоден и подлегнал на раните, во втората половина на мај 1945 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Нивната борба за слобода, наш патоказ за иднината. Кратово: Општински одбор на СЗБ НОВ Кратово. 1985. стр. 31–32.