Колекција Буде

Од Википедија — слободната енциклопедија

Колекцијата Буде, или Колекцијата на Универзитетите на Франција, е уредувачка збирка што ги содржи грчките и латинските класици до средината на 6 век (пред императорот Јустинијан). Издаден е од Les Belles Lettres, а е спонзориран од Здружението Гијом Буде.

Секој наслов од серијата вклучува вовед, белешки и критички апарат, како и превод на француски на свртена страница, споредлив со класичната библиотека Лоеб во англиското говорно подрачје, но со значително подетални воведи, апарати и критички или објаснувачки прибелешки. Некои наслови дури содржат коментари од целосен обем. Грчките автори во серијата може да се препознаат по жолта корица на која се гледа малата утка на Атина, латинските по црвена каде се наоѓа волчица која потсетува на Капитолинскиот волк.

Првиот том на Буде, Платоновиот Hippias Mineur, бил објавен во 1920 година. Набргу потоа се појавило првото латинско дело од серијата, имено на Лукрециј, уредено од Алфред Ерноут. Објавени биле повеќе од 800 тома од серијата, при што грчките автори (околу 430 тома) се побројни од латинските (околу 370 тома). Вклучени се и паганските автори и црковните отци, иако, за вторите, серијата Sources Chrétiennes (Éditions du Cerf, Париз), која опфаќа грчки и латински автори.

Збирка на латински автори од серијата Буде

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]