Прејди на содржината

Кокнгеди (Црвени Брегови)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кокнгеди — некропола од доцноантичко време. На 2 километри северозападно од селото Црвени Брегови, по површина на нивите има фрагменти од тегули. Откриени се гробови со гробни конструкции од тегули-тип на две води како и со големи камени плочи-тип циста.[1]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069