Козметички техничар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Избор на козметички средства и алатки

Козметика (грчки: ‘’cosmos’’) е вештина на разубавување или украсување. Козметиката се појавува уште во праисторијата. Низ историјата, вредноста, интересот и потребата за козметиката се менувала, заедно со општествено-економските промени. Почетоците на естетско и надворешно уредување кај човекот се поврзани со верските обреди, во одредено време и прилика, кое подоцна било прифаќано како секојдневие. Во старите записи од периодот пред почетокот на новата ера, се наоѓаат сведочења за користење на различни билки и физички агенси, како што се облоги, бањи, масажи, вежби и сл. со цел да се одржат вредностите и карактеристиките на физичкиот изглед на човекот. Козметиката се развивала и била користена во Римското Царство, каде за првпат се среќаваме со професијата козметичар.

Средства во козметиката[уреди | уреди извор]

Средства кои се користеле за таа цел биле разни суровини од растително,животинско и минерално потекло.Најчесто се користеле растително масло,мед,корења од растенија и слично.Во козметиката спаѓаат:крем за заштита на кожата,пудри,лосиони,ружеви,лак за нокти,парфеми,фарби за коса,спрејови и гелови за коса,дезодоранси.