Козета и Гаврош (книга)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Козета и Гаврош е книга од францускиот писател Виктор Иго. Книгата е објавена на македонски јазик од страна на издавачкото претпријатиеМакедонска книга“ од Скопје во 1970 година, во превод на Борис Благоевски („Козета“) и Славко Даскалов („Гаврош“).

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Книгата има 149 страници и не е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“ ниту пак го поседува меѓународниот број ISBN број 978-608-65193-4-6. Јазичното уредување на текстот е дело на Евтим Манев, технички уредник е Коста Бојаџиевски, нацртот на корицата и илустрациите во книгата се дело на Александар Каевски, а коректурата ја извршиле Вера Арсова и Катерина Тошева. Книгата е испечатена во печатницата „Нова Македонија“ од Скопје, во 10.000 примероци.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата „Козета и Гаврош“, всушност, претставува извадок од романот „Клетници“ на Иго. Книгата е поделена на два дела: „Козета“ и „Гаврош“. На крајот од книгата се наоѓа куса белешка за писателот, која не е потпишана.

Козета[уреди | уреди извор]

Во „Козета“ се содржат следниве поглавја:[2]

 • Средба на две мајки
 • Чучулига
 • Мајка ѝ на Козета
 • Прашањето за вода во Монфермеј
 • Виното треба за луѓе, а водата за коњи
 • Куклата на Козета
 • Сама в шума
 • Козета и непознатиот
 • Сиромав или богат
 • Тенардие на дело
 • Кој бара многу...
 • Среќата на Козета.

Гаврош[уреди | уреди извор]

„Гаврош“ ги содржи следниве поглавја:[3]

 • Париските гамени
 • Гаврош со други момченца
 • Во слонот
 • Гаврош оди да се бори
 • Гаврош е таму каде што се градат барикади
 • Ноќна барикадата
 • Јуриш
 • Малиот јунак

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Виктор Иго, Козета и Гаврош, Скопје: Македонска книга, 1970.
 2. Виктор Иго, Козета и Гаврош, Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 7-88.
 3. Виктор Иго, Козета и Гаврош, Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 91-144.