Козачки напад на Цариград (1620)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Козачки напад на Цариград (1620)
Датум 1620
Место Цариград, Отоманско Царство
Исход Козачка победа
Завојувани страни
Хетманат Запорошки Козаци Отоманско Царство
Команданти и водачи
Јаков Варт-Нерода непознато
Сила
непознато непознато

Козачкиот напад на Цариград во 1620 година — поморска операција на Запорошките Козаци, предводени од хетман Јаков Варт-Нерода, на главниот град на Отоманското Царство.

Напад[уреди | уреди извор]

Во 1620 година, односите меѓу Отоманското Царство и Полско-литванската Заедница брзо се влошиле поради честите напади од Козаците. Османлиите изјавиле дека ќе го прекршат нивниот мировен договор и ќе објават војна против Полска доколку не ги запрат козачките напади.

Османлиите ветиле дека ќе ги напуштат овие планови доколку во рок од четири месеци Комонвелтот ги уништи Козаците. Иако полскиот амбасадор во Истанбул се согласил, преговорите се заладиле бидејќи кон отоманскиот амбасадор бил третиран со непочитување. Така, Османлиите одлучиле сами да ги прекинат нападите на Козаците и продолжиле да градат низа тврдини во јужна Украина како подготовка. Меѓутоа, Козаците веќе биле решени да ја нападнат Турција. Откако дознал за ова, полскиот амбасадор веднаш побегнал од Истанбул. Резултатот од нападот бил победа на Козаците.

Козаците потоа извршиле напад во Варна на бугарскиот брег, кој бил под контрола на Османлиите. Градот бил целосно ограбен.

Последици[уреди | уреди извор]

Нападот довел до битката кај Цецора (1620).

Извори[уреди | уреди извор]

1. М. Грушевський. Историја України-Руси. Том VII. Розділ VII. Стор. 7.
2. Cepandant les Cosaques aves les 150 barques ravagent toute la mer Noire — lcc 412.
3. Les Cosaques sont á toute heure pros d'ici sur la mer Noire, ou ils font des prises incroiables veu leur faiblesse et sont en telle репутацијата, qu' il faut des coups de baston pour faire resoudre les soldats turcs à eux sur quelques galères qne le Grand-Seigr y enovoie avec lagrande peine- Депеші д-Сезі с. 412.