Кога јас бев млад ловец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кад сам био млађан ловац ја позната српска (војводинска) тамбурашка љубовна песна. Песната е со лесен интересен ритам и е полушегобијна (што пак е донекаде типично за војводинските песни). Војвоѓаните ја сметаат за свовидна химна на ловците.

За потребите на филмот Професионалец, српскиот музичар Момчило Бајагиќ - Бајага ја има преработено оваа песна, која може да се чуе во позадина во една од сцените.

Една од повеќе познатите верзии на оваа песна е во изведба на Звонко Богдан (подолу).

Текст[уреди | уреди извор]

Кад сам био млађан ловац ја,
једна ме је мома волела,
дивног ока, а још лепши стас,
за ловца је то највећа сласт.

Хитра нога, ведро чело,
дај девојко лице бело.
Мени свака љубит’ се да,
ето тако живи ловац млад!

Кад ујутро пођем у лов ја,
испрати ме моја драгана,
неколико пољубаца да,
и сав срећан пођем у лов ја.

Кад би људи мој живот знали,
сви би редом ловци постали.
Уживање на све стране, свуд,
има л’ лепше има л’ боље куд?

Зец, лисица, јаребица,
дивља патка, препелица.
Па и голуб и грлица
и по која комшиница...

Зец, лисица, јаребица,
дивља патка, препелица.
Па и голуб и грлица
и по која девојчица...

Надворешни врски[уреди | уреди извор]