Книга на пророкот Малахија

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Книгата на пророкот Малахија“ — книга од Стариот завет.

Содржина[уреди | уреди извор]

Господ го прекорува Израилот поради непочитувањето, а особено тоа се однесува на свештениците кои не го спроведуваат божјиот закон, но исто така вероломно и грешно постапуваат и Ерусалим и Јудеја. Пророкот Малахија го најавува доаѓањето на денот божји, кога Господ ќе ги прочисти свештениците и ќе им суди на народите. Затоа, ги повикува луѓето да се обрнат кон Бога, кој ќе ги прибере праведниците и ќе ги казни грешниците.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Свето писмо на Стариот и на новиот завет (трето издание). Свиндон: Британско и инострано библиско друштво, Скопје: Македонска книга, 1998, стр. 1154-1156.