Кнежевство Ројс Јунгер (млада линија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежество Ројс-Гера
(1806–1848)
Кнежевство Ројс Јунгер
(1848–1918)
Fürstentum Reuß-Gera
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Држава на Северногермански Сојуз
(1867–71)
Држава на Германско Царство
(1871–1918)

1806–1918
Знаме Грб
Гесло
Ich Bau Auf Gott
"Се потпирам на Бога"
Химна
Heil unserm Fürsten, Heil!
"Поздрав до нашиот принц, Поздрав !"
Ројс-Гера во рамките на Германското Царство
Ројс-Гера во рамките на Тирингија
Главен град Гера
Јазици германски
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 9 Април 1806
 -  Замрела 11 Ноември 1918

Кнежество Ројс-Гера (германски: Fürstentum Reuß-Gera), познато како Кнежевство Ројс Јунгер (германски: Fürstentum Reuß jüngerer Linie) по 1848 година — суверена држава во модерна Германија, управувана од членовите на Домот на Ројс. Тоа било една од државите наследници на царската грофовија Ројс. Грофовите Ројс, со нивните соодветни престолнини и Резиденцен во Гера, Шлајц, Лобенштајн, Кестриц и Еберсдорф, биле издигнати до титулата принц во 1806 година.